Odziv ZNS na AUKN in nakupe delnic NKBM preko enoosebnih družb v lasti RS

Objavljeno: 22.04.2011 | Avtor: Nina Lajovec
Pri izrekanju svojih stališč se omejuje le na presojo dobre prakse upravljanja družb in ne drugih vidikov povezanih s tem primerom. Pri tem opozarja na zavezo AUKN k ravnanju v skladu s Kodeksom upravljanja družb s kapitalskimi naložbami države, katerega nespoštovanje lahko skladno 4. členu ZUKN-A predstavlja razlog za predčasno prenehanje mandata članov organov AUKN. Temeljni princip upravljanja družb je ločitev lastniške funkcije od poslovodstvene, da bi se s tem dosledno razrešil konflikt direktnega razpolaganja delničarja s sredstvi družbe. Družbenik ali delničar pri enoosebnih družbah v lasti RS lahko skupščinskimi sklepi pravno-formalno poseže v pristojnosti poslovodstva. Vendar gre pri tem ravnanju AUKN za kršenje temeljnega principa upravljanja družb, ki dosledno razmejuje pristojnosti delničarja oz. družbenika, poslovodstva in nadzornega sveta. V primeru zakonitih1 skupščinskih sklepov v teh družbah gre za prevzem pristojnosti skupščine za vodenje oz. izvedbo določenega posla. S tem edini delničar ali družbenik razbremenjuje odgovornosti poslovodstvo in nadzorni svet v teh družbah in sam prevzema odgovornost za posledice tega sklepa do ostalih deležnikov družbe.
_______________________________
1 Po ZGD-1 obstajajo tudi ničnosti razlogi sprejetih skupščinskih sklepov, zato je pomembno poudariti zakonitost teh skupščinskih sklepov.

Kontaktna oseba za odnose z mediji:
mag. Irena Prijović, generalna sekretarka ZNS, T: 01 5308 638, M: 041 361 059,
E: irena.prijovic@zdruzenje-ns.si.