Priporočila in kodeksi

Protokol za ravnanje članov nadzornih svetov ob izvajanju političnih in drugih pritiskov ter neetičnem vplivanju na neodvisno odločanje

Če smo kot člani nadzornih svetov predmet pritiska, vplivanja ali drugih zahtev s strani tretjih oseb, je ogrožena naša osebna integriteta in tudi opravljanje nadzorniške funkcije z dolžno skrbnostjo. Če se na tovrstne poskuse ne odzovemo ustrezno, ne bomo mogli zaščititi interesa družbe pri odločanju, kar lahko pripelje tudi do osebne odškodninske in kazenske odgovornosti. Izgubimo pa tudi osebno integriteto in ugled. Zato člane nadzornih svetov opozarjamo na dolžnost prijave neetičnih in nezakonitih poskusov vplivanja na njihovo odločanje.

Ta protokol članom nadzornih svetov ponuja konkretne korake, kako ravnati v teh primerih.

Etično odločanje članov nadzornih svetov pomeni neodvisno odločanje po lastni vesti ter spoštovanje zakonov in dobre prakse korporativnega upravljanja.

Največkrat prenešene vsebine

Priporočila za revizijske komisije

Ta priporočila so namenjena za uporabo v vseh družbah, ki so subjekti javnega interesa&n ...

06. 06. 2022 - Priporočila in kodeksi priporočila ZNS, revizijske komisije