Pravni nasveti

Ali je lahko neodvisen strokovnjak za področje revizije v RK imenovan v RK NS druge zavarovalnice?

Zavarovalnica, d. d. ima v revizijski komisiji neodvisnega strokovnjaka s področja revizije. Zanima nas ali je lahko kot neodvisen strokovnjak za področje revizije imenovan v revizijsko komisijo nadzornega sveta druge zavarovalnice?

Kodeks korporativnega upravljanja družb s kapitalsko naložbo države v določilu 6. 14.7. določa da morajo zunanji člani revizijske komisije biti neodvisni in ne smejo biti v položaju relevantnega morebitnega nasprotja interesov. Priporočilo 6.7.1 tega Kodeksa o izpolnitvi izjave o neodvisnosti iz Priloge 4 se uporablja smiselno tudi za zunanje člane revizijske komisije.
V prilogi 3 Kodeksa so navedeni primeri potencialnega nasprotja interesov, ki ustvarjajo domnevo odvisnosti člana nadzornega sveta.  Pod l) je navedeno »Oseba je član organa nadzora v konkurenčni družbi.«
Po naši oceni navedena določba velja zgolj za člana nadzornega sveta. V tem primeru ne moremo uporabiti analogije s članom nadzornega sveta, ker gre za strokovnjaka s področja revizije. S podpisom izjave o varovanju poslovne skrivnosti se zaveže slednjo varovati. V revizijski komisiji deluje kot neodvisni strokovnjak usposobljen za računovodstvo ali revizijo in je po mojem mnenju lahko imenovan v revizijsko komisijo druge zavarovalnice.
Ali je ta razlaga pravilna? Vljudno prosim, če mi lahko sporočite vaše mnenje glede njegovega imenovanja v revizijsko komisijo druge zavarovalnice.

Celoten dokument je na voljo samo članom ZNS.

Postanite član ZNS Prijava v moj ZNS

Brezplačno prenesite celoten dokument! (1/2)

Nečlanom omogočamo prenos dveh celotnih dokumentov iz naše bogate knjižnice izobraževalnih vsebin!

Največkrat prenešene vsebine

Priporočila za revizijske komisije

Ta priporočila so namenjena za uporabo v vseh družbah, ki so subjekti javnega interesa&n ...

06. 06. 2022 - Priporočila in kodeksi priporočila ZNS, revizijske komisije