Priporočila in kodeksi

Strokovna razprava ZNS: O pomenu dinamike na sejah nadzornih svetov

Ključ do učinkovitejšega korporativnega upravljanja leži v izboljšanju socialne dinamike na sejah nadzornega sveta – kako uprave in nadzorni sveti medsebojno sodelujejo ter kakšne so njihove interakcije na sejah. Pri tem so ključnega pomena kompetentnost, integriteta in konstruktivno delovanje vsakega posameznega člana nadzornega sveta in uprave.
V praksi pogosto zaznana kultura pasivnosti, ki se odraža v osredotočenosti nadzornega sveta na skladnost pri svojem delovanju,  je prav tako škodljiva kot v preteklosti prevladujoča ceremonialna kultura nadzornega sveta in njegovega odnosa do uprave v maniri »gentlemen's cluba«. Če je prvo nadomestilo drugo, še nismo na poti napredka na tem področju. Model pasivnega nadzornega sveta, ki zahteva minimalen angažma nadzornega sveta, ki je zgolj v vlogi nekoga, ki potrjuje ali se seznanja z odločitvami uprave, je postal nov tradicionalni model.

Ker tematika sodi med »mehke« teme in je predmet nenehnega proučevanja različnih ved, si nikakor ne domišljamo, da imamo jasen odgovor za omenjeni nadzorniški izziv. S tem prispevkom pa vas želimo opozoriti na pasti in opozorilne znake nezdrave dinamike.

Celoten dokument je na voljo samo članom ZNS.

Postanite član ZNS Prijava v moj ZNS

Brezplačno prenesite celoten dokument! (1/2)

Nečlanom omogočamo prenos dveh celotnih dokumentov iz naše bogate knjižnice izobraževalnih vsebin!

Največkrat prenešene vsebine

Priporočila za revizijske komisije

Ta priporočila so namenjena za uporabo v vseh družbah, ki so subjekti javnega interesa&n ...

06. 06. 2022 - Priporočila in kodeksi priporočila ZNS, revizijske komisije