Zakonodaja

Stališče FURS-a glede opravljanja funkcije in obdavčitve prejemkov člana NS preko organizacijske oblike s.p.

11. 03. 2022

nagrajevanjefurs

Na FURS smo naslovili vprašanje ali je pravno korektno, da funkcijo v nadzornem svetu fizična oseba opravlja kot gospodarski subjekt - samostojni podjetnik, da je kot taka tudi plačana za opravljanje funkcije in da posledično tudi kot samostojni podjetnik plača vse davčne in druge obveznosti.

FURS v predmetnem mnenju utemeljuje zakaj član organa nadzora gospodarske družbe ne more biti poslovni subjekt (bodisi pravna oseba ali fizična oseba z dejavnostjo - s.p.), pač pa le »navadna«, neomejeno poslovna sposobna fizična oseba v skladu z določbami 255., 273. oziroma 287. člena ZGD-1. Prav tako tudi po njihovem mnenju registracija fizične osebe v predpisanem registru samostojne dejavnosti še ne pomeni, da so tudi vsi dohodki, doseženi v tem statusu, obdavčeni kot dohodek iz dejavnosti.

Največkrat prenešene vsebine

Priporočila za revizijske komisije

Ta priporočila so namenjena za uporabo v vseh družbah, ki so subjekti javnega interesa&n ...

06. 06. 2022 - Priporočila in kodeksi priporočila ZNS, revizijske komisije