Gradiva izobraževanj

Praktični primeri preprečevanja nastanka korupcijskih tveganj in mehanizmi izogibanja nasprotju interesov - ZNS praksa

17. 11. 2022

nasprotje interesov

Združenje nadzornikov Slovenije (ZNS) in Komisija za preprečevanje korupcije (Komisija) v tokratnem strokovnem sodelovanju v okviru Mednarodnega tedna ozaveščanja o prevarah naslavljata teme krepitve mehanizmov, ki zmanjšujejo tveganja, povezana s prehodi med različnimi upravljavskimi funkcijami (veriženje in kopičenje funkcij, obdobje ohlajanja za politične funkcionarje), prehodov med javnim in zasebnim sektorjem (vrtljiva vrata) ter  drugih okoliščin, ki povzročajo nastanek nasprotja interesov pri izvajanju pristojnosti in opravljanju nalog.

Omenjeni mehanizmi predstavljajo varovala za gospodarske družbe in subjekte javnega sektorja v postopkih imenovanja najvišje upravljavske in nadzorne funkcije. Družbe  in druge subjekte javnega sektorja varujejo pred izvajanjem neprimernih ali nedovoljenih vplivov, hkrati pa predstavljajo tudi varovalo posameznikom, ki so odločevalci, in kandidatom, ki v takšne postopke vstopajo. Mehanizmi predstavljajo orodja za ustreznejše in boljše upravljanje z navedenimi korupcijskimi tveganji ter subjektom in posameznikom omogočajo neodvisno, nepristransko in odgovorno opravljanje njihovega dela.

Največkrat prenešene vsebine

O pomenu in korporativni integriteti v praksi - razvoj kompetenc za nadzornike

Na Združenju nadzornikov Slovenije (ZNS) smo skupaj z drugi ...

Poglej dokument