Trajnostno poslovanje se začne z digitalizacijo poslovanja uprave in nadzornih svetov

Trajnostno poslovanje se začne z digitalizacijo poslovanja uprave in nadzornih svetov

Specializirane rešitve digitalizacije poslovanja nadzornih svetov in uprav, lahko družbam pomagajo, da postanejo bolj trajnostno usmerjena, ne le na ravni okolja, ampak tudi v smislu učinkovitosti in varnosti poslovanja.

Obstajajo številni gospodarski in politični razlogi za sprejemanje trajnostne politike v družbah, od zmanjšanja tveganja ugleda do zagotovitve neprekinjene dobave in upoštevanje lokalnih okoljskih predpisov.

Trajnostni razvoj presega korporativno družbeno odgovornost in je bistveno bližje središču korporativnega odločanja. Vedno bolj se integrira v mnoga velika podjetja ter se dotika zaposlovanja, ustvarjanja in dostave izdelkov ter storitev in vsakodnevnega upravljanja. Vključuje zdravje in varnost, skladnost poslovanja, odnose z javnostmi, trženje in glede na to, da generacija milenijcev vse bolj v ospredje postavlja trajnostne blagovne znamke, vpliva tudi na prodajo.

Tehnologije povezane z delovanjem vodstvenih in nadzornih funkcij družb, ne omogočajo le učinkovitejšega dela uprav in nadzornih svetov, temveč tudi njihovo poslovanje v varnem, stabilnem in sodelovalnem okolju.

Za organe vodenja in nadzora družb to predstavlja izziv na dveh področjih. Prvi izziv je ugotoviti kakšna je optimalna pot, da postanejo vzorniki na področju trajnostnega razvoja. Kaj lahko storijo za ustvarjanje trajnostne kulture, ki je del celotne organizacije? Drugi izziv pa je ugotoviti kako lahko ostanejo korak pred nenehno razvijajočimi se vprašanji glede trajnostnega poslovanja, ki lahko vplivajo na vsakodnevno odločanje?

Tradicionalni pristop ne zadostuje več. Stopnjujejo se zahteve, da družbe oblikujejo politike trajnostnega razvoja. Obstoječe uprave, s papirnatim v četrtletje usmerjenim poslovanjem, tako morda niso pripravljene na obvladovanje spreminjajočih se zahtev.

Ustvarjanje kulture trajnostnega razvoja

Če se organizacije odločijo, da bodo ustvarile kulturo trajnostnega razvoja, morajo začeti z vodstvom. To pomeni prehod v digitalni svet, sprejemanje elektronskega pristopa upravljanja sestankov ter zbiranja in izmenjavo informacij. V praksi lahko specializirana rešitev digitalizacije dela vodstvenih in nadzornih organov pomaga organizacijam tudi pri zmanjševanju ogljičnega odtisa, Zmanjševanje porabe papirja in s tem papirnih odpadkov namreč na to znatno vpliva.

Družbe lahko prihranijo med 500 in (tudi) 1.000 listi papirja na mesec na posameznega člana in če pomislimo, da poleg uprave, nadzornih svetov (upravnih odborov) v večjih družbah obstajajo tudi različni odbori in komisije kjer je v posameznem organu v povprečju od 4 do 10 oseb je ta prihranek lahko zelo velik. Z uporabo specializiranih rešitev tako lahko družbe tako prihranijo od nekaj 10.000 do preko 100.000 listov papirja letno. Poleg tega pa s takšnim načinom pa tudi ni nič več izgubljenih informacij občutljive narave ali ponovnega tiskanja in preurejanja velikih količin dokumentov zaradi sprememb v zadnjem trenutku.

Ne gre torej zgolj za prihranek papirja in za reševanje dreves, temveč tudi za pomembno znižanje stroškov v družbi in povečanje učinkovitosti delovanja posameznih organov. Pri tem so ključne prakse sprejete v vodstvenih organih, ki obenem zagotavljajo, da se vlagatelji in delničarji zavedajo, da je bila v družbi sprejeta v prihodnost usmerjena razvojna politika.

Vizija trajnostnega razvoja

Nove tehnologije, upravam in nadzornim svetom ne omogočajo le njihovega učinkovitejšega dela, temveč tudi poslovanje v varnem, stabilnem in sodelovalnem okolju. Hitra in varna izmenjava informacij je ključnega pomena za odločanje. To ni nikjer bolj pomembno kot pri trajnostnem razvoju in upravljanju morebitnih tveganj ugleda.

Čeprav je trajnostni razvoj postal bistveno bolj osredotočen na poslovno strategijo in je za organe vodenja in nadzora ta tema izredno pomembna, ga večinoma spodbujajo vlagatelji, zaposleni in širša javnost. Pozitivna vzpodbuda, ki jo sledenje trajnostnemu razvoju lahko prinese je vsekakor dobra za posel in lahko izboljša zvestobo blagovni znamki kakor tudi njen ugled. Ne glede na njegov pozitivni učinek pa je treba upoštevati tudi to, da lahko prinese tudi težave, če vodstvo ne uspe nadzorovati ključnih procesov. Takrat nastopi potreba po digitalnem pristopu.

Hitra komunikacija

Možnost hitrega odziva in glasovanja na daljavo je neprecenljiva. Zahvaljujoč avtomatiziranim sinhronizacijskim zmogljivostim, ki jih omogočajo specializirane rešitve je omogočen hiter dostop do najnovejših informacij ter možnost neprekinjenenga sodelovanja. To pomeni, da se člani nadzornih svetov in uprav lahko kadarkoli in kjerkoli povežejo in v trenutku nagovorijo ključne dileme. Zato se lahko sprejemajo premišljene odločitve, ki temeljijo na dobrem poznavanju dejstev, kar je v okviru trajnostnega razvoja pomembno.

Dobro vodena podjetja so osredotočena na svoje poslanstvo. V kolikor začne podjetje graditi na trajnostnem razvoju, se mora tega tudi popolnoma držati. To seveda pomeni, da včasih skupaj z uspehi, pridejo tudi neuspehi. Tveganje je prisotno povsod, od okoljskih vplivov do upravljanja, skladnosti in trajnostnega razvoja. Razumevanje vsesplošne narave tveganja ter možnost varnega komuniciranja in hitrega odziva tako lahko koristi vsaki družbi. Uporaba specializiranih rešitev digitalizacije dela nadzornih svetov in uprav družb, kot del celotne digitalne preobrazbe podjetja, lahko bistveno pripomore k pomembnemu napredku v smislu znižanja stroškov, pa tudi k napredku trajnostnega razvoja.

Če poleg manjše porabe papirja pomislimo na stroške tiskanja, vezave, poštnih ali kurirskih storitev, potne stroške in ure dela, prinaša digitalizacija dela uprava in nadzornih svetov občutno nižje stroške. Trajnostno podjetje je predvsem vznemirljivo in dinamično podjetje. Povečanje ugleda blagovne znamke povečuje vrednost za delničarje in je hkrati dobro izhodišče za uspešno poslovanje. Družbe pa imajo priložnost, da začnejo z digitalno preobrazbo pri vrhu svoje organizacije.

To je morda najpomembnejši strateški korak, ki ga lahko uprava in nadzorni svet danes naredijo, ne le za razvoj trajnostne kulture, temveč tudi za dejanski trajnostni razvoj, ki bo voden z zgledom.

*Povzeto po članku: Sustainable business begins with digital boardrooms, by Nasdaq Corporate Solutions, Board Agenda

Postanite član ZNS in si zagotovite številne prednosti:

  • vse strokovne vire, ki so potrebni za vaše delo,
  • gradiva in posnetke izobraževanj,
  • hitro strokovno pomoč in dostop do zbirke pravnih nasvetov,
  • obveščanje o domačih in mednarodnih novostih, strokovnih stališčih ZNS, odprtih javnih pozivih za članstvo v nadzornih svetih ali komisijah,
  • udeležba na brezplačnih članskih dogodkih in znižana kotizacije za izobraževanja.

Člane spodbujamo k strokovnemu razvoju in spoštovanju profesionalne etike.

Več o članstvu

Slika 1
Slika 1
Slika 1
Slika 1

Združenje nadzornikov Slovenije v številkah 2023

729

članov

13

korporativnih članov

661

imetnikov Certifikata ZNS

3273

imetnikov Potrdila za nadzornike

48 izobraževanj

1093

udeležencev izobraževanj

Piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke.
Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.

Odpri/zapri