Zavarovanje odgovornosti

Zavarovanje odgovornosti organov vodenja in nadzora je profesionalno zavarovanje kot ga imajo računovodje, revizorji, nepremičninski posredniki, zračni kontrolorji, zdravniki, ipd.

Organi vodenja in nadzora so zavarovani v okviru t.i. D&O polic (Directors&Officers Liability) pogosto skupaj še z drugimi izvršnimi osebami na nižjih vodstvenih ravneh v podjetju, ki sprejemajo tvegane odločitve. Takšne police tudi vedno vsebujejo vrsto izključitev, s tem je iz zavarovanja izključena nezakonita ravnanja, malomarnost in sprejemanje odločitev organov vodenja in nadzora brez dolžne skrbnosti. Tako uprave in nadzorniki kljub zavarovanju ostajajo odgovorni z vsem svojim premoženjem, v odškodninskih tožbah pa morajo dokazovati skrbnost svojih ravnanj.

Takšna zavarovanja odgovornosti organov vodenja in nadzora ščitijo interes družbe, ne posameznikov. Če podjetje takšno polico ima, se lahko zasleduje interes poplačila škode družbi. S strani zavarovalnice pa je možno kasnejše uveljavljanje regresnih zahtevkov do teh oseb. Znesek škode se za račun družbe od zavarovalnice izterja (sodno ali z izvensodno poravnavo) v višini, ki presega premoženje toženih članov organov. Seveda so na voljo tudi različni drugi produkti, ki so na voljo za zavarovanje njihovega premoženja, ki običajno vsebujejo precej nižja kritja, ki dovolj le za pokritje pravdnih stroškov, nikakor se iz teh polic ne morejo pokriti več milijonske škode družbi.  Veliko nepoznavanje in nerazumevanje teh zavarovanj se kaže tudi v davčni obravnavi, saj so zavarovanci prepoznani kot tisti, ki imajo od tega korist in zato plačajo boniteto. Sami koristi nikoli ne morejo imeti, ampak ima korist lahko le družba.

Davčna obravnava

V zvezi z davčno obravnavo premij za zavarovanje odgovornosti članov uprav in NS sta doslej obstajali pojasnili DURS in Ministrstva za finance. Maja 2011 je bilo objavljeno novo pojasnilo DURS, ki pa na tem področju ne prinaša novosti, saj plačilo premije s strani družbe za takšna zavarovanja še naprej davčno obravnava kot boniteto. Davčna obravnava zavarovanja in odgovornosti direktorjev in vodilnih delavcev po spremembi 263.člena ZGD-1 ostaja nespremenjena, 28.1.2016

ZGD-1I (Ur.l.RS, št. 55/15) - 263.(2) člen: Če družba sklene zavarovalno pogodbo za zavarovanje članov organov vodenja in nadzora pred riziki iz opravljanja njihove funkcije v družbi, mora biti določena odbitna franšiza vsaj v višini 10 % škode, vendar ne več, ko znaša 1,5 kratnik njihovih  fiksnih letnih prejemkov.

>>> 263. člen - mnenje MGRT

Raziskave in študije

Priporočena gradiva

Postanite član ZNS in si zagotovite številne prednosti:

• vse strokovne vire, ki so potrebni za vaše delo,
  • gradiva in posnetke izobraževanj,
  • hitro strokovno pomoč in dostop do zbirke pravnih nasvetov,
  • obveščanje o domačih in mednarodnih novostih, strokovnih stališčih ZNS, odprtih javnih pozivih za članstvo v nadzornih svetih ali komisijah,
  • udeležba na brezplačnih članskih dogodkih in znižana kotizacije za izobraževanja.

Člane spodbujamo k strokovnemu razvoju in spoštovanju profesionalne etike.

Več o članstvu

Slika 1