Konference korporativnega upravljanja

Konference korporativnega upravljanja so najpomembnejši in osrednji tovrstni dogodek v Sloveniji, ki se ga vsako leto udeleži okrog 130 predsednikov in članov uprav in nadzornih svetov, predstavnikov delničarjev, izvršnih oseb v podjetjih, članov komisij in sekretarjev nadzornega sveta ter strokovnjakov povezanih na tak ali drugačen z vsemi deležniki korporativnega upravljanja.


2023 - Konferenca korporacijskega upravljanja

 

I. UMETNA INTELIGENCA, ETIČNI IZZIVI IN NJEN POMEN ZA KORPORACIJSKO UPRAVLJANJE

Umetna inteligenca (UI) predstavlja vznemirljivo področje, ki bo močno vplivala na prihodnost naših podjetij. Osredotočili smo se na ključna spoznanja, ki jih morate kot člani uprav in nadzornih svetov upoštevati glede UI in njenega vpliva na korporacijsko upravljanje. Še vedno obstaja veliko neznank v zvezi z UI, vendar ne smemo podcenjevati njenega potenciala. Če inovacije poslovnih modelov, ki temeljijo na UI, kot so personalizacija izdelkov, optimizacija procesov, napovedna analitika ipd, niso nič več novega, je generativna UI v zadnjem letu popolnoma pretresla poslovni svet in s seboj prinesla nove priložnosti in nove izzive. Kako doseči transformacijske učinke? Ključno je sprejeti agilnost in odprtost za inovacije ter strateško pristopiti k usposabljanju zaposlenih. Prepoznavanje priložnosti za uporabo UI bo ključno za uspešno prihodnost vaših organizacij. Julija 2023 je Boston Consulting Group raziskava potrdila, da so podjetja, ki so pravočasno vključila UI v svoje strategije, dosegla prebojne rezultate v konkurenčnosti in donosnosti.
Na konferenci smo predstavili novi kontekst UI v poslovnem okolju, pa tudi etične izzive, ki jih prinaša uporaba UI. Osnovati moramo okvir, ki zagotavlja odgovorno in etično ravnanje z umetno inteligenco, saj lahko njen vpliv sega v različne sfere našega poslovanja. Dodaten pomemben vidik, ki ga ne smemo zanemariti, je tudi povezanost UI s konceptom ESG (okoljski, družbeni in upravljavski vidiki). Uvajanje UI mora vključevati tudi preučitev njenih učinkov na okolje, zaposlene, družbo in upravljanje; z odgovornim pristopom k uporabi UI lahko tako zagotovimo trajnostni razvoj podjetij. Prav tako se moramo zavedati, da bo uvajanje UI zahtevalo spremembe v organizacijski kulturi. Sprejemanje novih tehnologij in načinov dela bo ključnega pomena za uspešno prilagoditev našega poslovanja in doseganje pozitivnih učinkov.

II. O ČEM SE POGOVARJAMO, KO GOVORIMO O PREJEMKIH UPRAV IN NADZORNIH SVETOV

Za drugo temo konference smo izbrali plačne populizme, ki se trdovratno držijo prejemkov uprav in nadzornih svetov. Za državne družbe imamo v veljavi že davno preživet 13 let star zakon iz nekih drugih časov (finančna kriza), ki z večkratnikom plač zaposlenih ureja prejemke uprav teh družb (ZPPOGD). Izjema, ki je za posamezno družbo ob ustrezni argumentaciji po ZSDH-1A sicer mogoča, pa zahteva odločitev Vlade RS. Torej ta tema je in bo na koncu za te družbe vedno politična. Poskusi korektivov v letošnjem letu so naleteli na viden odpor. V zasebnem sektorju so pri managerskih plačilih v ospredju razprave o visoki obdavčitvi dela in izzivih, ki jih ta predstavlja za pridobivanje in zadržanje vodstvenih in perspektivnih kadrov.
Čeprav so nadzorniški prejemki normativno urejeni in skladni z dobro prakso, pa so v državnih družbah pri višinah nadzorniških prejemkov prav tako kot z ZPPOGD pri managerskih, ostali v letu 2010, ko je bil upravljavec državnega premoženja še AKUN (danes SDH). Sledenje letošnjim novim priporočilom SDH glede njihovih zvišanj pa zanje ostaja večinoma neuresničeno. Za družbe s kapitalsko udeležbo lokalnih skupnosti in javne zavode pa velja, da se je potrebno dobri praksi in normativni ureditvi nagrajevanja nadzornih svetov šele približati . Zahtevnost in odgovornost nadzorniške funkcije pa se samo še povečuje, medtem ko so plačila še iz nekih drugih časov. Gre za temo, ki je pogosto tarča populizmov. O čem se torej pogovarjamo, ko govorimo o prejemkih uprav in nadzornih svetov?


Najlepša hvala pokroviteljem
Konference korporacijskega upravljanja 2023!

Zlati pokrovitelj: Športna loterija, d.d.
Bronasti pokrovitelj: DRI upravljanje investicij, d.o.o., Kapitalska družba, d. d., Krka, d. d.
Blagovni pokrovitelj: Deloitte Slovenija


 

2022 - Konferenca korporacijskega upravljanja

I. TRAJNOSTNO POSLOVANJE IN UPRAVLJANJE KLIMATSKIH TVEGANJ

Če so se še nedolgo nazaj klimatske spremembe zdele stvar prihodnosti, so danes postale del upravljanja tveganj v času naših mandatov v upravah in nadzornih svetih. Na letošnji konferenci korporacijskega upravljanja v ospredje postavljamo področje upravljanja klimatskih tveganj kot pomembnega dela zagotavljanja trajnosti poslovanja družb. Tveganja, ki izhajajo iz podnebnih sprememb, so po raziskavi World Economic Foruma (WEF) že več let med najpomembnejšimi poslovnimi in finančnimi tveganji. Finančni sektor jih je že vgrajuje v sistem celovitega upravljanja tveganj.
Z vedno novo še bolj zaostreno regulacijo na okoljskem in družbenem področju pa se pomembno spreminja tudi odgovornost uprav in nadzornih svetov. V ZDA že poteka prva tožba zoper proizvajalca fosilnih goriv Shell glede opustitve dolžne skrbnosti članov upravnega odbora pri približevanju podnebnim ciljem iz Pariškega sporazuma, ki bo pomenila pomembno prelomnico v sodni praksi. V pripravi je nova evropska direktiva o skrbnem pregledu v podjetjih glede trajnostnosti z namenom izboljšanja praks korporacijskega upravljanja, zaščite človekovih pravic in zaščite okolja v strategijah podjetij, upoštevaje vrednostne verige teh podjetij. Njen namen je povečanje odgovornosti podjetij za škodljive vplive in zagotavljanje skladnosti z obstoječo in predlagano zakonodajo EU ter politikami odgovornega poslovanja. Predlog direktive je del regulatornega svežnja za dekarbonizacijo ekonomije.

Na tem področju potrebujemo več znanja in kompetenc vseh deležnikov, da bomo skupaj dosegli zeleno preobrazbo evropskih podjetij. WEF je že pred leti predstavil globalno Climate Governance Initiative, da bi se zgodila preobrazba mišljenja na najvišjih ravneh odločanja v podjetjih in preko različnih izobraževalnih platform omogočil razvoj kompetenc za člane nadzornih svetov. Temu se zdaj pridružuje tudi Slovenija z oblikovanjem Chapter Zero Slovenija.

II: PRESEGANJE PARADOKSA VODSTVENE USPOSOBLJENOSTI

Za drugo temo letošnje konference smo izbrali voditeljske kompetence prihodnosti z namenom ozaveščanja članov nadzornih svetov in kandidatov za člane uprave glede prepoznavanja primernosti in ustreznosti voditeljskih kompetenc pri kadrovanju uprav. Pri tem želimo presegati sedanji način razmišljanja samodejnega prehoda kandidatov s sicer odličnimi strokovnimi in administrativnimi kompetencami na najvišje vodstvene funkcije v družbi brez presoje njihovih voditeljskih kompetenc in s tem primernosti za prevzemanje takšnih funkcij. Podobno  prepoznavamo tudi pri prehodih kandidatov iz političnih in administrativnih državnih funkcij na najvišje položaje v gospodarskih družbah, kjer se primernost njihovih tovrstnih kompetenc paradoksalno prevaja neposredno v primernost za vodenje teh družb.
S tem odpiramo vprašanje ustrezne prepoznave voditeljskih kompetenc prihodnosti, ki ne temeljijo le na dosedanji relativno uspešni karierni poti posameznika ali celo njegovi karizmi in prepričljivem nastopu. Kaj dejansko iščemo in kaj v resnici vidimo, ko izbiramo uprave? Na to vprašanje si moramo znati odgovoriti.
Na konferenci bomo skupaj razmislili o voditeljskih kompetencah prihodnosti ter izvedeli več o pomenu, prepoznavanju in preseganju paradoksa vodstvene usposobljenosti. Za uvod v razpravo na konferenci bomo predstavili rezultate članske ankete.


Najlepša hvala pokroviteljem
Konference korporativnega upravljanja 2022!

PS Mercator, d.d., Cinkarna Celje, d.d., DRI upravljanje investicij, d.o.o.,
Kapitalska družba, d.d. in Krka, d.d. 

2021 - ECGC21: Beyond Traditional Corporate Governance – Sustainability & innovation

Organized by EY, ecoDa and the Slovenian Directors’ Association and in partnership with ACCA, BusinessEurope and EuropeanIssuers, the European Corporate Governance Conference 2021 - an accompanying event to the Slovenian Presidency of the Council of the EU - brings together decision-makers (European Commission and European Parliament), academics and key business experts from EU and beyond. A discussion about Corporate Governance along the lines of Sustainability & Innovation is quite timely given the European Commission ongoing initiatives related to the European Green Deal and the Capital Markets Union, such as Sustainable Corporate Governance, Corporate Sustainable Reporting and external audit.

  • How Corporate Governance and reporting obligations can increase understanding of the changing scene and new challenges in order to better foster the long-term existence of companies?
  • Are we witnessing a real paradigm shift?
  • How to ensure that companies do not just "green" their activities but embed new strategic models?

REPORT from the Conference >>>

Videoteka


 Thank you for your support!

 

Postanite član ZNS in si zagotovite številne prednosti:

  • vse strokovne vire, ki so potrebni za vaše delo,
  • gradiva in posnetke izobraževanj,
  • hitro strokovno pomoč in dostop do zbirke pravnih nasvetov,
  • obveščanje o domačih in mednarodnih novostih, strokovnih stališčih ZNS, odprtih javnih pozivih za članstvo v nadzornih svetih ali komisijah,
  • udeležba na brezplačnih članskih dogodkih in znižana kotizacije za izobraževanja.

Člane spodbujamo k strokovnemu razvoju in spoštovanju profesionalne etike.

Več o članstvu

Slika 1
Slika 1
Slika 1
Slika 1

Združenje nadzornikov Slovenije v številkah 2023

729

članov

13

korporativnih članov

661

imetnikov Certifikata ZNS

3273

imetnikov Potrdila za nadzornike

48 izobraževanj

1093

udeležencev izobraževanj

Piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke.
Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.

Odpri/zapri