Priznanje potnih stroškov člana NS ali UO pri odmeri dohodnine - čas imate do 5. februarja!

25. 01. 2022
Aktualno, Zakonodaja

V skladu z 289. členom ZDavP-2 imate kot član nadzornega sveta ali upravnega odbora oz. komisije dve možnosti za uveljavljanje dejanskih stroškov prevoza in nočitev pri opravljanju funkcije za preteklo leto:

1. z zahtevkom pri sestavi informativnega izračuna dohodnine - tako, da davčnemu organu najpozneje do 5. februarja tekočega leta za preteklo leto pošljete pisni zahtevek s podatki, ki jih davčni organ potrebuje za pravilno upoštevanje dejanskih stroškov.

2. najpozneje v ugovoru zoper informativni izračun dohodnine.

Pojasnilo FURS z dne 25. 1. 2022:

V letu 2021 se je spremenila Uredba o davčni obravnavi povračil stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja, na podlagi katere se od septembra 2021 dalje spreminja znesek, do katerega se povračilo stroškov prevoza na delo in z dela ne všteva v davčno osnovo. Po spremembi Uredbe o davčni obravnavi povračil stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja se stroški prevoza na delo in iz dela zavezancu priznajo pod pogoji in do višine po spremenjenem 3. členu te uredbe, in sicer je po osnovnem pravilu znesek, do katerega se povračilo stroškov prevoza na delo in z dela ne všteva v davčno osnovo, določen v višini 0,18 evra za vsak polni kilometer razdalje med običajnim prebivališčem in mestom opravljanja dela, za vsak dan prisotnosti na delu, če je mesto opravljanja dela vsaj en kilometer oddaljeno od delojemalčevega običajnega prebivališča.

Podrobnejša pojasnila o uveljavljanju stroškov prevoza v zvezi z drugim pogodbenim razmerjem so na voljo na spletni strani v poglavju 2.0 podrobnejšega opisa Uveljavljanje stroškov v zvezi z dohodki iz zaposlitve.

Sorodne novice

Pričnite leto s strokovnim razvojem

Člani ZNS imajo številne prednosti...

Preberi več
10. 01. 2023 Članstvo
Strokovno delo in aktivnosti v 2022

Leto 2022 je zaznamovala 25-letnica delovanja.

Preberi več
06. 01. 2023 Delo organov

Postanite član ZNS in si zagotovite številne prednosti:

• vse strokovne vire, ki so potrebni za vaše delo,
  • gradiva in posnetke izobraževanj,
  • hitro strokovno pomoč in dostop do zbirke pravnih nasvetov,
  • obveščanje o domačih in mednarodnih novostih, strokovnih stališčih ZNS, odprtih javnih pozivih za članstvo v nadzornih svetih ali komisijah,
  • udeležba na brezplačnih članskih dogodkih in znižana kotizacije za izobraževanja.

Člane spodbujamo k strokovnemu razvoju in spoštovanju profesionalne etike.

Več o članstvu

Slika 1