Uvajanje v funkcijo

Postopek

Postopek uvajanja novih članov nadzornega sveta in komisij naj nadzorni svet definira v poslovniku nadzornega sveta.

Ob nastopu mandata novih članov nadzornega sveta in komisij nadzornega sveta predsednik nadzornega sveta z organizacijsko pomočjo uprave in sekretarja nadzornega sveta zagotovi kakovostno uvajanje članov nadzornega sveta in komisij. Če se zamenja sestava več kot polovice članov nadzornega sveta, nadzorni svet v primernem roku po opravljenem postopku uvajanja novih članov nadzornega sveta potrdi, dopolni ali sprejme Politiko upravljanja družbe in oblikuje konkretne zaveze glede svojih dejavnosti na področju oblikovanja in izvajanja ključnih institutov upravljanja v družbi.

Družba nadzornemu svetu zagotavlja ustrezne prostorske in tehnične pogoje za delo, kar vključuje tudi uvajanje novih članov, dodatno usposabljanje članov nadzornega sveta in komisij v času mandata, storitve zunanjih strokovnjakov ter sredstva za pokrivanje drugih utemeljenih stroškov delovanja nadzornega sveta.

Kadar v nadzornem svetu pride do zamenjave večine članov nadzornega sveta, se uvajanje novih članov lahko izvede kot del ustanovitvene seje nadzornega sveta.

Vloga sekretarja NS

Uvajanje novoimenovanih članov nadzornega sveta družbe in komisij nadzornega sveta v njihovo funkcijo je ena izmed pomebnejših nalog sekretarja NS. V okviru uvajanja novih članov nadzornega sveta in komisij ima sekretar nadzornega sveta naslednje naloge:

  • izvede uvajalni sestanek z novim članom, na katerem mu predstavi način dela nadzornega sveta, tekoče zadeve in zadeve, ki so bile rešene v zadnje pol leta, ali starejše, če so večjega pomena. Poudarek je na predstavitvi dejavnosti in specifike družbe;
  • novemu članu posreduje vse akte in dokumente, na podlagi katerih nadzorni svet operativno izvaja svoje pristojnosti (statut družbe, poslovnik nadzornega sveta in komisij, strategija družbe, letni načrt družbe, poročila o poslovanju za zadnjih 6 mesecev, zapisniki sej nadzornega sveta v preteklih 6 mesecih in vpogled v pogodbe s člani uprave);
  • novemu članu posreduje letno poročilo družbe in zapisnike sej in komisij za zadnjih 6 mesecev;
  • dogovori se za čas osebnega razgovora s predsednikom nadzornega sveta in predsednikom uprave, katerega namen je predstaviti družbo in njene posebnosti ter odgovoriti na vprašanja novega člana. Če je tudi predsednik nadzornega sveta nov, sestanek poteka z namestnikom predsednika ali najstarejšim članom nadzornega sveta, ki je opravljal naloge že v prejšnji sestavi.   

 

 

Postanite član ZNS in si zagotovite številne prednosti:

  • vse strokovne vire, ki so potrebni za vaše delo,
  • gradiva in posnetke izobraževanj,
  • hitro strokovno pomoč in dostop do zbirke pravnih nasvetov,
  • obveščanje o domačih in mednarodnih novostih, strokovnih stališčih ZNS, odprtih javnih pozivih za članstvo v nadzornih svetih ali komisijah,
  • udeležba na brezplačnih članskih dogodkih in znižana kotizacije za izobraževanja.

Člane spodbujamo k strokovnemu razvoju in spoštovanju profesionalne etike.

Več o članstvu

Slika 1
Slika 1
Slika 1
Slika 1

Združenje nadzornikov Slovenije v številkah 2023

729

članov

13

korporativnih članov

661

imetnikov Certifikata ZNS

3273

imetnikov Potrdila za nadzornike

48 izobraževanj

1093

udeležencev izobraževanj

Piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke.
Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.

Odpri/zapri