Zavarovanje odgovornosti

Korporativno zavarovanje odgovornosti organov vodenja in nadzora (t.i. D&O zavarovanje) je eden od pomembnih institutov korporacijskega upravljanja. V javnosti se večkrat napačno interpretira, da omogoča zaščito premoženja poslovodstva in nadzornikov za nepoštena dejanja. Ključna izključitev v okviru D&O zavarovanja so namreč, prav nepoštenost in osebno okoriščanje zavarovancev. Zavarovalnice imajo v takšnih primerih tudi pravico uveljavljanja regresnega zahtevka za morebitna predhodna izplačila.

Korporativno zavarovanje odgovornosti organov vodenja in nadzora je običajno sestavljeno iz naslednjih sklopov kritja:

• Kritje A: ko je odškodninski zahtevek naslovljen a fizično osebo (direktorja, vodilne delavce oziroma zaposlene) in povračilo družbe za fizično osebo ni predvideno.
  • Kritje B: ko je odškodninski zahtevek naslovljen na fizično osebo (direktorja, vodilne delavce oziroma zaposlene) in je povračilo družbe za fizično osebo dogovorjeno. To pomeni, da zavarovalnica družbi nadomesti plačilo stroškov obrambe in zahtevane odškodnine.
  • Kritje C: ko gre za odškodninske zahtevke delničarjev/deležnikov oz. imetnikov vrednostnih papirjev proti družbi sami (pravni osebi).

Organi vodenja in nadzora so zavarovani v okviru t.i. D&O polic (Directors&Officers Liability) pogosto skupaj še z drugimi izvršnimi osebami na nižjih vodstvenih ravneh v podjetju, ki sprejemajo tvegane odločitve. Takšne police tudi vedno vsebujejo vrsto izključitev, s tem je iz zavarovanja izključena nezakonita ravnanja, malomarnost in sprejemanje odločitev organov vodenja in nadzora brez dolžne skrbnosti. Tako uprave in nadzorniki kljub zavarovanju ostajajo odgovorni z vsem svojim premoženjem, v odškodninskih tožbah pa morajo dokazovati skrbnost svojih ravnanj.

Takšna zavarovanja odgovornosti organov vodenja in nadzora ščitijo interes družbe, ne posameznikov. Če podjetje takšno polico ima, se lahko zasleduje interes poplačila škode družbi. S strani zavarovalnice pa je možno kasnejše uveljavljanje regresnih zahtevkov do teh oseb. Znesek škode se za račun družbe od zavarovalnice izterja (sodno ali z izvensodno poravnavo) v višini, ki presega premoženje toženih članov organov. Seveda so na voljo tudi različni drugi produkti, ki so na voljo za zavarovanje njihovega premoženja, ki običajno vsebujejo precej nižja kritja, ki so dovolj le za pokritje pravdnih stroškov, nikakor se iz teh polic ne morejo pokriti več milijonske škode družbi.  Veliko nepoznavanje in nerazumevanje teh zavarovanj se kaže tudi v davčni obravnavi, saj so zavarovanci prepoznani kot tisti, ki imajo od tega korist in zato plačajo boniteto. Sami koristi nikoli ne morejo imeti, ampak ima korist lahko le družba.

Tako imamo pri nas v ZGD-1 urejeno, da mora namreč korporacijsko D&O zavarovanje upoštevati obvezno franšizo v znatni višini (10 % škode, vendar ne več, kot znaša 1,5-kratnik njihovih fiksnih letnih prejemkov). Kodeksi korporacijskega upravljanja za družbe priporočajo sklenitev teh zavarovanj.

Davčna obravnava

V zvezi z davčno obravnavo premij za zavarovanje odgovornosti članov uprav in NS sta doslej obstajali pojasnili DURS in Ministrstva za finance. Maja 2011 je bilo objavljeno novo pojasnilo DURS, ki pa na tem področju ne prinaša novosti, saj plačilo premije s strani družbe za takšna zavarovanja še naprej davčno obravnava kot boniteto. Davčna obravnava zavarovanja in odgovornosti direktorjev in vodilnih delavcev po spremembi 263.člena ZGD-1 ostaja nespremenjena, 28.1.2016.

ZGD-1I (Ur.l.RS, št. 55/15) - 263.(2) člen: Če družba sklene zavarovalno pogodbo za zavarovanje članov organov vodenja in nadzora pred riziki iz opravljanja njihove funkcije v družbi, mora biti določena odbitna franšiza vsaj v višini 10 % škode, vendar ne več, ko znaša 1,5 kratnik njihovih  fiksnih letnih prejemkov.

>>> 263. člen - mnenje MGRT

Raziskave in študije

Directors’ duties and liabilities survey

The EU already has diverse rules on directors' liability ac ...

Poglej dokument
06. 12. 2023 - Publikacije ecoda, zavarovanje odgovornosti

Priporočena gradiva

Postanite član ZNS in si zagotovite številne prednosti:

• vse strokovne vire, ki so potrebni za vaše delo,
  • gradiva in posnetke izobraževanj,
  • hitro strokovno pomoč in dostop do zbirke pravnih nasvetov,
  • obveščanje o domačih in mednarodnih novostih, strokovnih stališčih ZNS, odprtih javnih pozivih za članstvo v nadzornih svetih ali komisijah,
  • udeležba na brezplačnih članskih dogodkih in znižana kotizacije za izobraževanja.

Člane spodbujamo k strokovnemu razvoju in spoštovanju profesionalne etike.

Več o članstvu

Slika 1