Webinar

Aktualne usmeritve za delo RK - 8 prioritet za delo RK

ONLINE | 3. junij 2021 | 9.00 - 12.00

COVID-19, brexit, socialna nesorazmerja in gospodarska recesija so dogodki, ki so zaznamovali leto 2020 in kažejo na nadaljnje nepredvidljivo in tvegano poslovno okolje tudi v prihodnje. Globalna nestabilnost kot rezultat gospodarske in geopolitične napetosti, naraščajočega javnega dolga, sprememb v tehnologiji in poslovnih modelih, poslabšane spletne varnosti in povečanega regulativnega nadzora bo poslovne izzive še dodatno potencirala. Pritisk na poslovodstva družb, zaposlene in  druge deležnike ter s tem na upravljanje družb, bo izjemen.

Določanje prednostnih tem, že tako obsežnih nalog revizijskih komisij,  bo posledično še bolj zahtevno. Skupaj s poslovodstvi in nadzornimi organi družbe  bodo revizijske komisije delovale še naprej v soju izjemne negotovosti in neenakomernega gospodarskega okrevanja. Osnovno področje delovanja revizijskih komisij ostaja spremljanje računovodskega poročanja družb, v okviru katerega je vzpostavljen stalen stik z zunanjim revizorjem letnega poročila in tudi z notranjim revizorjem.
Poleg osnovnega področja delovanja revizijskih komisij zakonske zahteve vedno bolj posegajo tudi na druga poslovna področja. Na podlagi naših raziskav in razprav s člani revizijskih komisij in poslovodstvi družb izpostavljamo osem vsebin, ki bi jih revizijske komisije morale upoštevati med določanjem in izvajanjem prednostnih v naslednjih dveh letih.

Aktualne usmeritve za delo RK – 8 prioritet:
1. Ponovna ocena prednostnih nalog in prilagoditev delovanja revizijskih komisij
2. Na področju poročanja in nadzora prednostno ostajajo posledice COVID-19
3. Razumevanje vpliva COVID-19 na postopke dela zunanje revizije
4. Spremembe zakonodaje
5. Nadziranje obsega in kakovosti poročil ter razkritij v  poročilih o trajnostnem poslovanju
6. Razumevanje, kako sodobna tehnologija vpliva na talente, učinkovitost in dodano vrednost na področju računovodske in finančne funkcije
7. Zagotoviti, da bo notranja revizija še naprej osredotočena na najbolj kritična poslovna tveganja, vključno s tveganji, povezanimi s COVID-19
8. Osredotočanje na etiko, skladnost in programe žvižgačev

Vsebino prioritet bo predstavila Nevenka Kržan, partnerka v KPMG v Sloveniji. Predstavljene  prioritete bo iz prakse komentiral mag. Aleksander Igličar, predsednik RK, Telekom Slovenije, d.d. in zunanji član RK PS Mercator, d.d.  Dogodek bo povezovala mag. Irena Prijović, izvršna direktorica ZNS Z veseljem bomo  odgovorili na vaša vprašanja in dileme.

Aktualni dogodki

Postanite član ZNS in si zagotovite številne prednosti:

• vse strokovne vire, ki so potrebni za vaše delo,
  • gradiva in posnetke izobraževanj,
  • hitro strokovno pomoč in dostop do zbirke pravnih nasvetov,
  • obveščanje o domačih in mednarodnih novostih, strokovnih stališčih ZNS, odprtih javnih pozivih za članstvo v nadzornih svetih ali komisijah,
  • udeležba na brezplačnih članskih dogodkih in znižana kotizacije za izobraževanja.

Člane spodbujamo k strokovnemu razvoju in spoštovanju profesionalne etike.

Več o članstvu

Slika 1