Srečanje

Letno člansko srečanje ZNS 2020

Austria Trend Hotel Ljubljana | 5. oktober 2020 | 13.30- 15.30

Ključne besede: letno člansko srečanje ZNS,

POMEBNO OBVESTILO*dogodek bo potekal v živo v dvorani - omejitev do 100 oseb. Če se bodo usmeritve NIJZ pred dogodkom spremenile in izvedba v živo v fizični obliki za 100 oseb, ne bo izvedljiva, bomo dogodek izvedli v hibridni obliki – prenos iz dvorane v živo preko zooma

PREDČASNO PRENEHANJE MANDATA UPRAVI - SPORAZUM VS. ODPOKLIC UPRAVE

O temi srečanja

V slovenski korporacijski praksi prevladuje stališče, da je težko veljavno odpoklicati predsednika in člane uprave. Hkrati pa se v javnosti pogosto problematizira sklepanje sporazumov s poslovodstvom oz. upravo kot načinom dogovora nadzornega sveta glede predčasnega prenehanja mandata, kadar ne gre za odstop uprave, ki je prostovoljen. V ospredju takšnih razprav je običajno vprašanje glede razlogov za predčasen odhod uprave in presoje zakaj ni šlo za odpoklic v skladu z ZGD-1. Predmet razprave je tudi dogovor o višini odpravnine, ki je institut odškodnine upravi ali morebitno nadaljevanje zaposlitve odhajajočega poslovodstva oz. uprave v družbi. Za primere, ko gre za odpoklic uprave in pride do sodnega spora med družbo in odpoklicano upravo, pa imamo že obsežno sodno prakso glede utemeljenosti odpoklicev in dosojenih odpravnin. V javnosti se zato postavlja vprašanje odškodninske odgovornosti nadzornega sveta, kadar sodišča v primeru sodnih sporov odločijo v prid odpoklicanim upravam, družba pa jim je dolžna izplačati ustrezno odškodnino.

Pred dogodkom vas bomo povabili k izpolnjevanju članske ankete o tej tematiki. S tem boste že vnaprej prispevali vaše osebno razmišljanje, rezultati članske ankete pa bodo predstavljeni na dogodku. Na članskem srečanju bomo predstavili dokument ZNS fokus:Predčasno prenehanje mandata upravi - Sporazum vs. odpoklic uprave, ki ga je v duhu poslanstva ZNS možno razumeti tudi kot dopolnitev obstoječi dobri praksi na tem področju.

05. 10. 2020

Sprejem in registracija udeležencev
Predčasno prenehanje mandata upravi - Sporazum vs. odpoklic uprave
*v pripravi
Pogostitev in druženje

* Organizator si pridržuje pravice do spremembe programa.

Aktualni dogodki

Postanite član ZNS in si zagotovite številne prednosti:

• vse strokovne vire, ki so potrebni za vaše delo,
  • gradiva in posnetke izobraževanj,
  • hitro strokovno pomoč in dostop do zbirke pravnih nasvetov,
  • obveščanje o domačih in mednarodnih novostih, strokovnih stališčih ZNS, odprtih javnih pozivih za članstvo v nadzornih svetih ali komisijah,
  • udeležba na brezplačnih članskih dogodkih in znižana kotizacije za izobraževanja.

Člane spodbujamo k strokovnemu razvoju in spoštovanju profesionalne etike.

Več o članstvu

Slika 1