Izobraževanje

Upravljanje nasprotij interesov

ONLINE (ZOOM) | 5. marec 2021 | 8:30 - 14:00


Slovenski gospodarski prostor je majhen, zato je tema nasprotja interesov toliko bolj aktualna za organe gospodarskih družb. Z novelo ZGD-1G smo v letu 2012 v 38.a členu ZGD-1 prvič zakonsko opredelili, kaj nasprotje interesov je in kakšne pravice in obveznosti imajo posamezni organi gospodarskih družb v zvezi s tem. Ker je zakonska ureditev relativno skopa, se ta problematika bistveno nadgrajuje s priporočili dobre prakse. Tako je Slovenski kodeks upravljanja javnih delniških družb v zadnji posodobitvi iz leta 2016 z začetkom veljavnosti kodeksa v 2017 predstavil več načel, ki organe nadzora napotujejo k dobri praksi in z ukrepi v primeru nasprotja interesov nadgrajujejo načela o prepovedi konkurence, neodvisnosti in lojalnosti članov organov vodenja in nadzora. Bistveno manj pa kodeksi obravnavajo prepoznavanje nasprotij interesov članov uprav, ki pa je bolj zakonsko urejeno

NAMEN SEMINARJA Z DELAVNICO je udeležencem predstaviti priporočeno prakso glede prepoznavanja, razkrivanja in upravljanja oz. odpravljanja nasprotij interesov. Bistvo njihovega obvladovanja je zagotavljanje lojalnosti družbi, ki jo ti člani vodijo ali nadzirajo. Pri tem moramo biti kot člani organov vodenja proaktivni, da bi lahko svoje pristojnosti izpolnjevali z dolžno skrbnostjo. Na seminarju z delavnico vam bomo predstavili kaj pomeni zagotavljanje lojalnosti družbi, kaj so običajni posli, ki ne predstavljajo nasprotij interesov in kako se tem nasprotjem izogibati ter kako ravnati, kadar to ni mogoče ali smo celo predmet vplivanja na naše neodvisno odločanje. Preko primerov iz prakse se bomo o vseh fazah obvladovanja nasprotij interesov pogovorili in rešitve sproti preizkušali. Čas pa bomo namenili tudi vsem vrstam možnih ukrepov za njihovo obvladovanje. Seminar bomo zaključili z delavnico, kjer se bomo ločili v skupine in o konkretnem primeru iz prakse soočili naša mnenja.

Praktični vodnik po nasprotjih interesov članom organov vodenja in nadzora ponuja smernice, kako prepoznati, razkriti, obvladovati ali odpraviti nasprotja interesov, in koristne nasvete, kako slediti dobri praksi.

Protokol za ravnanje članov NS ob izvajanju političnih in drugih pritiskov ter neetičnem vplivanju na neodvisno odločanje pa ponuja napotke članom NS za izogibanje nasprotju interesov, kadar smo predmet političnih ali drugih pritiskov na naše neodvisno odločanje.

KOMU JE SEMINAR NAMENJEN?
 • Predsedniki in člani nadzornih svetov/upravnih odborov ter komisij
 • Predsedniki in člani uprav
 • Sekretarji uprave in nadzornega sveta/upravnega odbora
 • Pooblaščenec za korporativno integriteto
 • Predstavniki strokovnih služb v družbi
 • Predstavniki delničarjev
STROKOVNI IZVAJALCI:

Aktualni dogodki

Postanite član ZNS in si zagotovite številne prednosti:

 • vse strokovne vire, ki so potrebni za vaše delo,
 • gradiva in posnetke izobraževanj,
 • hitro strokovno pomoč in dostop do zbirke pravnih nasvetov,
 • obveščanje o domačih in mednarodnih novostih, strokovnih stališčih ZNS, odprtih javnih pozivih za članstvo v nadzornih svetih ali komisijah,
 • udeležba na brezplačnih članskih dogodkih in znižana kotizacije za izobraževanja.

Člane spodbujamo k strokovnemu razvoju in spoštovanju profesionalne etike.

Več o članstvu

Slika 1
Slika 1
Slika 1
Slika 1

Združenje nadzornikov Slovenije v številkah 2023

729

članov

13

korporativnih članov

661

imetnikov Certifikata ZNS

3273

imetnikov Potrdila za nadzornike

48 izobraževanj

1093

udeležencev izobraževanj

Piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke.
Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.

Odpri/zapri