Webinar

Vpliv pandemije COVID-19 na korporativno upravljanje

webinar | 27. marec 2020 | 11.00 - 12.00

Ključne besede: COVID-19 in korporativno upravljanje

Na webinarju bomo predstavili stališče ZNS o vplivih pandemije COVID-19 na korporativno upravljanje v Sloveniji kot predstavljeno v obvestilu z dne 25. marca. Ocenjujemo, da bodo učinki razglasitve pandemije COVID-19 in s tem povezani vladni odloki o omejevanju gibanja posledično vplivali na korporativno upravljanje delniških družb. Gre za izizve, ki smo jih v Strokovnem svetu zaznali, pri tem pa proučili ukrepe drugih držav v EU po informacijah, ki so nam bile v času priprave stališča na voljo.

 

Webinar je brezplačen in bo potekal preko platforme ZOOM

Število prijav za spremljanje "v živo" je zaradi optimalne tehnične izvedbe omejeno na 100 udeležencev. V primeru večje udeležbe, bomo vsem prijavljenim posredovali dostop do posnetka.

Natančneje bomo predstavili vplive pandemije COVID-19 na korporativno upravljanje po področjih:

  1. Vpliv na organizacijo in izvedbo skupščin Velika verjetnost je, da bo prihajalo do zamud pri izvedbi skupščin gospodarskih družb in s tem povezano skupščinskega odločanja, določenih izzivov pri delovanju kolektivnih organov vodenja in nadzora. Na zaostrene razmere pa bi se morale vsebinsko prilagoditi tudi odločitve organov družb. Vladi predlagamo podaljšanje rokov za izvedbe skupščin delniških družb in podajamo priporočila družbam.
  2. Vpliv na začetek postopkov zaradi insolventnosti po ZFPPIPP Drugo problematično področje v teh razmerah je sledenje določbam ZFPPIPP, ki določajo obveznosti in roke za začetek postopkov zaradi insolventnosti in odgovornost članov organov družb za nepravočasno ukrepanje v primeru nastanka insolventnosti, kjer Vladi RS predlagamo suspenz teh določb in omejitev odgovornosti za člane organov vodenja in nadzora.
  3. Vpliv na delo nadzornih svetov Pomembno se bodo spremenili dnevni red sej nadzornih svetov, ki naj bi nagovorili potrebne ukrepe uprav glede delovanja družbe v času pandemije in ocene posledic na poslovanje družbe. Potreben bo tudi nov razmislek glede oblikovanja delitve bilančnega dobička in dividendne politike. Vlada pa načrtuje znižanje plačil članom nadzornih svetov družb v večinski lasti države.

Webinar bo vodil: Gorazd Podbevšek, predsednik Strokovnega sveta ZNS, ki vam bo na volju tudi za vaša vprašanja.


Aktualni dogodki

Postanite član ZNS in si zagotovite številne prednosti:

  • vse strokovne vire, ki so potrebni za vaše delo,
  • gradiva in posnetke izobraževanj,
  • hitro strokovno pomoč in dostop do zbirke pravnih nasvetov,
  • obveščanje o domačih in mednarodnih novostih, strokovnih stališčih ZNS, odprtih javnih pozivih za članstvo v nadzornih svetih ali komisijah,
  • udeležba na brezplačnih članskih dogodkih in znižana kotizacije za izobraževanja.

Člane spodbujamo k strokovnemu razvoju in spoštovanju profesionalne etike.

Več o članstvu

Slika 1
Slika 1
Slika 1
Slika 1

Združenje nadzornikov Slovenije v številkah 2023

729

članov

13

korporativnih članov

661

imetnikov Certifikata ZNS

3273

imetnikov Potrdila za nadzornike

48 izobraževanj

1093

udeležencev izobraževanj

Piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke.
Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.

Odpri/zapri