Ustanovljen je Svet Vlade RS za korporativno upravljanje

29. 03. 2019
Stroka
Ključne besede: Svet Vlade RS za korporativno upravljanje

Ustanovljen je Svet Vlade RS za korporativno upravljanje

Vlada RS je ustanovila Svet Vlade RS za korporativno upravljanje (Svet). Svet je ustanovljen kot strokovno in posvetovalno telo Vlade RS in ji bo v pomoč zlasti pri odločanju o zadevah s področja korporativnega upravljanja v Sloveniji.

Namen delovanja Sveta je z izboljšanjem korporativnega upravljanja v Republiki Sloveniji dvigniti konkurenčnost slovenskega gospodarstva. Ustanovitev Sveta je Slovenijo uvrstila na seznam držav, ki imajo na nacionalni ravni vzpostavljeno strokovno telo za obravnavo vprašanj s področja korporativnega upravljanja in učinkovito spremljanje kakovosti izjav o upravljanju, zlasti izjav o skladnosti upravljanja s kodeksi.

Slovenija je bila namreč ena redkih držav, ki doslej še ni imela oblikovanega nacionalnega telesa, ki bi se sistemsko ukvarjal z vprašanji, povezanimi s korporativnim upravljanjem. Evropska komisija je namreč v svojem priporočilu že leta 2014 pozvala države članice EU, da na nacionalni ravni zagotovijo izvajanje učinkovitega spremljanja korporativnega upravljanja, ki bo spodbujal gospodarske družbe, da upoštevajo kodekse upravljanja in bolje pojasnijo odstopanja od njih. Obravnavale bi se lahko tudi dodatne spodbude za gospodarske družbe in druge, ki bi dodatno izboljšale kakovost pojasnil in poročanje o upravljanju gospodarski družb

Predstavnika ZNS v Svetu sta mag. Irena Prijović, izvršna direktorica ZNS in Gorazd Podbevšek, predsednik Strokovnega sveta ZNS.


Nazaj

Postanite član ZNS in si zagotovite številne prednosti:

  • vse strokovne vire, ki so potrebni za vaše delo,
  • gradiva in posnetke izobraževanj,
  • hitro strokovno pomoč in dostop do zbirke pravnih nasvetov,
  • obveščanje o domačih in mednarodnih novostih, strokovnih stališčih ZNS, odprtih javnih pozivih za članstvo v nadzornih svetih ali komisijah,
  • udeležba na brezplačnih članskih dogodkih in znižana kotizacije za izobraževanja.

Člane spodbujamo k strokovnemu razvoju in spoštovanju profesionalne etike.

Več o članstvu

Slika 1
Slika 1
Slika 1
Slika 1

Združenje nadzornikov Slovenije v številkah 2023

729

članov

13

korporativnih članov

661

imetnikov Certifikata ZNS

3273

imetnikov Potrdila za nadzornike

48 izobraževanj

1093

udeležencev izobraževanj

Piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke.
Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.

Odpri/zapri