Banka Slovenije o primernosti članov nadzornih svetov bank in hranilnic

21. 05. 2021
Stroka

Banka Slovenije je ta teden objavila gradivo o njenih pričakovanjih pri ocenjevanju primernosti članov nadzornih svetov bank in hranilnic. V njem poudarja, da imajo ti pri upravljanju tveganj ključno vlogo. "Zato se morajo banka in člani nadzornega sveta zavedati pomembnosti vloge v banki tudi z vidika odgovornosti," so ocenili.

V centralni banki ocenjujejo, da imajo v splošnem kakovostni nadzorni sveti bank možnost izboljšav predvsem na področju teoretičnih in praktičnih bančnih izkušenj. "Zato od bank in hranilnic pričakujemo, da bodo za člane nadzornih svetov zagotavljale kandidate s poglobljenimi izkušnjami iz bančništva in financ," so izpostavili v sporočilu za javnost.

"V Banki Slovenije med drugim ocenjujemo posamično in kolektivno primernost članov nadzornih svetov, ki imajo pri poslovanju bank in hranilnic, upravljanju tveganj in nadzoru delovanja uprave veliko odgovornost. Pri tem zasledujemo visoka merila in standarde," so zapisali in zagotovili, da vse člane obravnavajo po enakih zakonskih in regulatornih zahtevah, vključno s predstavniki delavcev, ki so v nadzornih svetih bank novost.

Primernost članov nadzornih svetov ocenjujejo na podlagi kriterijev, ki izhajajo iz evropskega in slovenskega pravnega okvira. To so ugled, teoretične in praktične izkušnje, neodvisnost in nasprotje interesov, časovna razpoložljivost za opravljanje funkcije, vizija poslovanja oz. nadziranja banke in primernost nadzornega sveta kot celote. "Ti kriteriji veljajo tudi za predstavnike delavcev v nadzornih svetih bank, katerih obvezna prisotnost v nadzornih svetih je v skladu s slovensko zakonodajo novost," so dodali.

V Banki Slovenije so povzeli še, da se je od uvedbe strožjih meril glede primernosti članov upravljalnih organov v letu 2015 znatno izboljšala sestava in strokovna usposobljenost uprav, medtem ko ta trend nekoliko zaostaja na področju kolektivne primernosti nadzornih svetov bank in hranilnic. Čeprav so ti v splošnem učinkoviti, so izboljšave možne predvsem na področju teoretičnih in praktičnih bančnih izkušenj njihovih članov. "Zato od bank in hranilnic pričakujemo, da bodo to upoštevale že v svojih internih postopkih ocenjevanja primernosti in na ta način prispevale k izboljšanju delovanja nadzornih svetov bank," so sklenili.

>>> Ocenjevanje primernosti članov nadzornih svetov bank in hranilnic (pričakovanja Banke Slovenije)

>>> VEČ


Nazaj

Sorodne novice

POSNETEK - webinar: Prioritete za delo revizijskih komisij 2024/2025

POSNETEK - webinar: Prioritete za delo revizijskih komisij 2024/2025

članom je na voljo posnetek in gradivo.

Preberi več
15. 03. 2024 Dogodki, Izobraževanje
Gradivo: Nadzor nad finančnim poslovanjem družbe

Gradivo: Nadzor nad finančnim poslovanjem družbe

je članom na voljo v knjižnici ZNS.

Preberi več
13. 03. 2024 Dogodki, Izobraževanje
Čestitamo novim imetnikom Certifikata ZNS

Čestitamo novim imetnikom Certifikata ZNS

Primož Cencelj, Marko Golob in Matej Kovač.

Preberi več
11. 03. 2024 Certifikat ZNS

Postanite član ZNS in si zagotovite številne prednosti:

  • vse strokovne vire, ki so potrebni za vaše delo,
  • gradiva in posnetke izobraževanj,
  • hitro strokovno pomoč in dostop do zbirke pravnih nasvetov,
  • obveščanje o domačih in mednarodnih novostih, strokovnih stališčih ZNS, odprtih javnih pozivih za članstvo v nadzornih svetih ali komisijah,
  • udeležba na brezplačnih članskih dogodkih in znižana kotizacije za izobraževanja.

Člane spodbujamo k strokovnemu razvoju in spoštovanju profesionalne etike.

Več o članstvu

Slika 1
Slika 1
Slika 1
Slika 1

Združenje nadzornikov Slovenije v številkah 2023

729

članov

13

korporativnih članov

661

imetnikov Certifikata ZNS

3273

imetnikov Potrdila za nadzornike

48 izobraževanj

1093

udeležencev izobraževanj

Piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke.
Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.

Odpri/zapri