European Women on Boards

17. 03. 2023
Aktualno, Mednarodne novice

Združenje nadzornikov Slovenije (ZNS) in European Women on Boards (EWOB) sta sklenila partnerstvo s skupnim ciljem, da postane spolna raznolikost temeljna sestavina korporacijskega upravljanja v vseh družbah.

"Skupaj z EWOB želimo spodbujati raznolikost spolov na vodstvenih položajih podjetij po vsej Evropi, da bi dosegli pozitivne spremembe, tako v smislu raznolikosti spolov kot korporacijskega upravljanja. Z bolj raznolikimi organi vodenja in nadzora se bo upravljanje podjetij izboljšalo, saj bodo predstavljeni različni pogledi in izkušnje. To pa bi lahko pripeljalo do boljšega odločanja in na koncu do boljših rezultatov poslovanja družb."  Gorazd Podbevšek, predsednik ZNS

EWOB je osrednja evropska organizacija za enakost spolov na ravni, kjer se sprejemajo odločitve. Namen te nepridobitne organizacije z sedežem v Bruslju je povečati spolno raznolikost na vodstvenih pozicijah po vsej Evropi. Z različnimi strokovnimi izobraževanji in programi ter povezovanjem v okviru članstva podpira ženske, ki si želijo vodstvenih in nadzorniških funkcij. Hkrati pa s svojim raziskovalnim delom (Gender Diversity Index) in zagovorništvom spodbuja k večji spolni raznolikosti v organih vodenja in nadzora evropskih družb.

»EU Direktiva je za družbe, ki kotirajo na borzi, postavila cilj 40 % žensk. Ta cilj bo spodbudil pomemben napredek pri raznolikosti spolov pri odločanju po Evropi, tudi v Sloveniji, in bo pomembno vplival na učinkovitost korporativnega upravljanja. Zato smo zelo veseli, da smo združili moči z močnim partnerjem v Sloveniji, da skupaj pospešimo te spremembe.« Kristen Anderson, izvršna direktorica EWOB

Ugodnosti za člane ZNS:

Člani ZNS lahko izkoristijo 25 % popust za individualno članstvo v EWOB, ki poleg udeležbe na online dogodkih in srečanjih v živo prinaša tudi dostop do številnih strokovnih virov (Memberzone) ter velike mreže ženskih voditeljic po vsej Evropi.

Za več informacij pišite na: communication@europeanwomenonboards.eu

Poslanstvo ZNS je, da s spodbujanjem dobre prakse korporacijskega upravljanja in strokovnega dela članov nadzornih svetov prispeva k odgovornemu in učinkovitemu upravljanju družb v Sloveniji. Raznolikost organov vodenja in nadzora naj bi prispevala k večji učinkovitosti delovanja teh organov. To naj bi zagotavljali različnost strokovnih profilov in izkušenj, komplementarnost znanj in veščin, mednarodne izkušnje in zastopanost tujcev ter določena stopnja kontinuitete članov organov. Spolna raznolikost na vseh ravneh je tako ključnega pomena za vključujoče, učinkovito in odgovorno upravljanje družb.

Priporočamo:

O Evropski perspektivi glede spolne zastopanosti v organih vodenja in nadzora, smo se ob mednarodnem dnevu žena pogovarjali s predsednico EWOB, Hedwige Nuyens, na webinarju "Ne le 8. marca, temveč 365 dni, ki pravi: "Diversity of skills and experience is key in the Boardroom. Gender balance will help to get the best talent around the table."

Sorodne novice

POSNETEK - webinar: Prioritete za delo revizijskih komisij 2024/2025

članom je na voljo posnetek in gradivo.

15. 03. 2024 Dogodki, Izobraževanje
Gradivo: Nadzor nad finančnim poslovanjem družbe

je članom na voljo v knjižnici ZNS.

13. 03. 2024 Dogodki, Izobraževanje
Čestitamo novim imetnikom Certifikata ZNS

Primož Cencelj, Marko Golob in Matej Kovač.

11. 03. 2024 Certifikat ZNS

Postanite član ZNS in si zagotovite številne prednosti:

• vse strokovne vire, ki so potrebni za vaše delo,
  • gradiva in posnetke izobraževanj,
  • hitro strokovno pomoč in dostop do zbirke pravnih nasvetov,
  • obveščanje o domačih in mednarodnih novostih, strokovnih stališčih ZNS, odprtih javnih pozivih za članstvo v nadzornih svetih ali komisijah,
  • udeležba na brezplačnih članskih dogodkih in znižana kotizacije za izobraževanja.

Člane spodbujamo k strokovnemu razvoju in spoštovanju profesionalne etike.

Več o članstvu

Slika 1