Javna razprava - Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah ZGD

22. 06. 2022
Aktualno, Stroka, Zakonodaja

Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o gospodarskih družbah (ZGD-1L) je objavljen na portalu e-demokracija in v okviru javne razprave lahko do 18. 7. 2022 posredujete komentarje in predloge na osnutek predloga zakona.

Digitalna preobrazba družbe je dejstvo in vpliva na vse družbene podsisteme, še posebej na gospodarstvo. Napredne digitalne tehnologije povečujejo učinkovitost in konkurenčnost gospodarstva ter pripomorejo k družbenemu in gospodarskemu razvoju. Evropska unija podpira digitalno preobrazbo, kar je razvidno iz njenih strateških dokumentov, zakonodajnih pobud in drugih iniciativ kot tudi iz evropskih finančnih načrtov, kjer je velik del finančnih sredstev namenjen za krepitev digitalnih zmogljivosti, ki ustvarjajo priložnosti za podjetja in državljane. Ena izmed prednostnih nalog Evropske komisije je tudi ustvariti bolj pravičen in povezan notranji trg, zato je treba družbam zagotoviti poslovno okolje za enostavno delovanje na notranjem trgu. Te imajo ključno vlogo pri spodbujanju gospodarske rasti, ustvarjanju delovnih mest in privabljanju naložb v EU. Proces digitalizacije pa terja tudi nove zakonske okvirje, zato je bilo evropsko pravo družb, ki je urejeno z uredbami kot unifikacijskimi predpisi, predvsem pa z direktivami kot harmonizacijskimi predpisi, posodobljeno kot odziv na nove družbene in gospodarske spremembe, ki so povezane z izzivi globalizacije in digitalizacije. S tem namenom je bilo sprejetih več direktiv, ki tvorijo sklop ukrepov posodobljenih pravil na področju evropskega prava družb, ki družbam nudijo več možnosti. Dopolnjena zakonodaja na področju prava družb bo prispevala tudi k širšim ciljem kot so oblikovanje digitalnega enotnega trga, digitalni transformaciji gospodarstva, vzpostavitvi digitalne javne uprave, prispeva k uniji kapitalskih trgov, dosegu podnebne nevtralnosti do leta 2050, itd.

V nacionalno zakonodajo je z novelo ZGD-1L tako treba prenesti Zahteve posameznih direktiv :
1. Direktivo (EU) 2019/1151 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 20. junija 2019 o spremembi Direktive (EU) 2017/1132 glede uporabe digitalnih orodij in postopkov na področju prava družb (v nadaljnjem besedilu: digitalizacijska direktiva) in
2. Direktivo (EU) 2019/2121 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 27. novembra 2019 o spremembi Direktive (EU) 2017/1132 glede čezmejnih preoblikovanj, združitev in delitev (v nadaljnjem besedilu: mobilnostna direktiva).

Skladno s strateškimi usmeritvami Slovenije k večji digitalizaciji gospodarstva in ciljem olajšati korporativno upravljanje se z novelo ZGD-1L dopolnjujejo določbe, ki omogočajo in urejajo pravila za izvedbo virtualne skupščine, tj. skupščine brez fizične prisotnosti delničarjev in njihovih pooblaščencev ter drugih oseb. V času epidemije je bila sprejeta z Zakonom o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije covid-19 (PKP6) začasna rešitev glede uvedbe virtualnih skupščin v času epidemije COVID-19, ki se je izkazala kot dobra praksa, ki je bila dobro sprejeta med uporabniki in ni bilo zaznanih posebnih težav. Dopolnjene določbe so skladne tudi z Akcijskim načrtom Unije kapitalskih trgov 2020: Unija kapitalskih trgov za ljudi in podjetja, ki je bil sprejet 24. 9. 2020. Ukrep št. 12 se nanaša na korporativno upravljanje in čezmejno sodelovanje delničarjev, na podlagi katerega naj bi EK preučila ali obstajajo nacionalne regulativne ovire za uporabo novih digitalnih tehnologij, ki bi lahko izboljšale učinkovitost komunikacije med izdajatelji in delničarji ter izdajateljem olajšale identifikacijo delničarjev ali delničarjem udeležbo in glasovanje na skupščinah delničarjev. EK že izvaja aktivnosti za posodobitev digitalnega prava družb, in sicer je opravila javno posvetovanje z različnimi deležniki, ki je trajalo od 21. 12. 2021 do 8. 4. 2022.

 

 


Nazaj

Sorodne novice

Odgovornosti in pristojnosti NS in podpora komisij NS na področju umetne inteligence

Odgovornosti in pristojnosti NS in podpora komisij NS na področju umet

Vloga NS pri nadzoru poslovanja družb na področju uporabe umetne inteligence (UI).

Preberi več
23. 04. 2024 Stroka, Priporočamo
European Corporate Governance Conference 2024 - pogled nazaj

European Corporate Governance Conference 2024 - pogled nazaj

na voljo sta povzetek in posnetek konference.

Preberi več
19. 04. 2024 Mednarodne novice
ecoDa - Sporazum o čezmejnem članstvu

ecoDa - Sporazum o čezmejnem članstvu

... 50 % popust pri plačilu članarine ob včlanitvi v članstvo drugih združenj v tujini, ki so člani ecoDa.

Preberi več
19. 04. 2024 Mednarodne novice
Priorities for Audit Committee Work 2024 / 2025

Priorities for Audit Committee Work 2024 / 2025

.... v angleščini.

Preberi več
17. 04. 2024 Knjižnica

Postanite član ZNS in si zagotovite številne prednosti:

  • vse strokovne vire, ki so potrebni za vaše delo,
  • gradiva in posnetke izobraževanj,
  • hitro strokovno pomoč in dostop do zbirke pravnih nasvetov,
  • obveščanje o domačih in mednarodnih novostih, strokovnih stališčih ZNS, odprtih javnih pozivih za članstvo v nadzornih svetih ali komisijah,
  • udeležba na brezplačnih članskih dogodkih in znižana kotizacije za izobraževanja.

Člane spodbujamo k strokovnemu razvoju in spoštovanju profesionalne etike.

Več o članstvu

Slika 1
Slika 1
Slika 1
Slika 1

Združenje nadzornikov Slovenije v številkah 2023

729

članov

13

korporativnih članov

661

imetnikov Certifikata ZNS

3273

imetnikov Potrdila za nadzornike

48 izobraževanj

1093

udeležencev izobraževanj

Piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke.
Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.

Odpri/zapri