Poziv KPK in ZNS predsedniku Vlade RS

17. 06. 2022
Aktualno, Sporočila za javnost, Delo organov
Poziv KPK in ZNS predsedniku Vlade RS

Komisija za preprečevanje korupcije (v nadaljevanju: Komisija) in Združenje nadzornikov Slovenije (v nadaljevanju: ZNS) sta v pismu seznanila predsednika Vlade Republike Slovenije s Pozivom k uveljavitvi družbenega konsenza na področju upravljanja državnih družb ter podala pobudo za sodelovanje.

Komisija in ZNS novo Vlado Republike Slovenije in vse deležnike v procesu korporacijskega upravljanja družb v državni lasti pozivata k nujni ločitvi politike od upravljanja družb v državni lasti ter k prepoznavanju in ustreznemu sankcioniranju kakršnihkoli odstopanj od uveljavljenih standardov upravljanja ter k temu, da se standardi strokovnosti, transparentnosti in visoke stopnje integritete začnejo uresničevati v praksi. Na področju korporacijskega upravljanja mora integriteta postati standard, saj nenazadnje predstavlja tudi kriterij za zasedbo mest v organih upravljanja in nadzora. Na korupcijska tveganja na področju kadrovanj v državnih družbah sicer ZNS in Komisija opozarjata že vrsto let, pristojne pa je Komisija z zaznanimi korupcijskimi tveganji v konkretnih primerih večkrat seznanila in podala priporočila za njihovo ustreznejše upravljanje.

Komisija in ZNS sta že v februarju 2022 opozorila na pomen dobrega upravljanja družb v državni lasti in nujnost dosledne ločitve politike od upravljanja teh družb ter podala Poziv k uveljavitvi družbenega konsenza na področju upravljanja državnih družb. Po oceni ZNS in Komisije je namreč kultura upravljanja državnih družb, ki kljub ustreznemu zakonskemu okviru nikoli ni bila na želeni ravni, v zadnjem obdobju še nazadovala. Takšno stanje vodi v razvrednotenje spoštovanja zakonov in dobre prakse na tem področju ter krnitev osebne integritete vseh posameznikov, ki pri tem sodelujejo, kar se odraža v nezaupanju ljudi v delovanje sistema. 


Nazaj

Postanite član ZNS in si zagotovite številne prednosti:

  • vse strokovne vire, ki so potrebni za vaše delo,
  • gradiva in posnetke izobraževanj,
  • hitro strokovno pomoč in dostop do zbirke pravnih nasvetov,
  • obveščanje o domačih in mednarodnih novostih, strokovnih stališčih ZNS, odprtih javnih pozivih za članstvo v nadzornih svetih ali komisijah,
  • udeležba na brezplačnih članskih dogodkih in znižana kotizacije za izobraževanja.

Člane spodbujamo k strokovnemu razvoju in spoštovanju profesionalne etike.

Več o članstvu

Slika 1
Slika 1
Slika 1
Slika 1

Združenje nadzornikov Slovenije v številkah 2023

729

članov

13

korporativnih članov

661

imetnikov Certifikata ZNS

3273

imetnikov Potrdila za nadzornike

48 izobraževanj

1093

udeležencev izobraževanj

Piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke.
Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.

Odpri/zapri