Predlog PKP 7 - nov odlog postopkov zaradi insolventnosti

04. 12. 2020
Aktualno

Nov odlog postopkov zaradi insolventnosti

Predlog PKP7 predvideva nov odstop od pravil zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju (ZZPPIPP) na področju obveznosti poslovodstva (po 38. in 39. členu zakona) začeti postopek zaradi insolventnosti ob nastopu položaja dolgoročne plačilne nesposobnosti. Predlog predvideva tudi daljši rok za odložitev odločanja o upnikovem predlogu za začetek stečaja, če je dolgoročna plačilna nesposobnost družbe posledica razglasitve epidemije. Odstop od ZFPPIPP bi veljal do 31. marca 2021 in ga lahko vlada s sklepom podaljša še za tri mesece, »razen če ni izgledov, da bo družba lahko položaj dolgoročne plačilne nesposobnosti odpravila«.

Odstop od zdaj veljavnih določb bi veljal za tiste, za katere je bilo z vladnim, ministrskim ali občinskim predpisom ali aktom določeno, da se opravljanje dejavnosti (storitve oziroma prodaja blaga) zaradi epidemije začasno prepove ali bistveno omeji, ali če družba na dan 31. decembra 2019 ni bila dolgoročno plačilno nesposobna.

Prav tako so na en mesec po prenehanju epidemije lahko odložene obveznosti sklica seje skupščine delničarjev, ki bi odločala o dokapitalizaciji zaradi finančnega prestrukturiranja in vpis ter vplačilo novih delnic (36. in 37. člen zakona). Prav tako – ne glede na 40. člen ZFPPIPP – roki za izpolnitev obveznosti poslovodstva ne potečejo prej kot v enem mesecu po prenehanju ukrepov oziroma po koncu epidemije.

Prav tako roki za izpolnitev obveznosti poslovodstva pri prenosu pooblastila za vodenje poslov dolžnika na upnike (221.l člen ZFPPIPP) ne potečejo prej kot v enem mesecu po prenehanju ukrepov oziroma po koncu epidemije.

Enako lahko sodišče (ne glede na 236., 237. in 238. člen ZFPPIPP) za štiri mesece odloži odločanje o upnikovem predlogu za začetek stečaja in obdobje, v katerem dolžnik upraviči svojo zahtevo za odložitev odločanja, če je insolventnost dolžnika posledica razglasitve epidemije. Ta ukrep se uporablja v stečajnem postopku, ki je uveden na predlog upnika, najpozneje do 30. marca 2021.

Dolžnik bo lahko upravičil odložitev odločanja o upnikovem predlogu za začetek stečajnega postopka tudi tako, da bo predložil dokaze, da je odpravil insolventnost z drugimi ukrepi finančnega prestrukturiranja ali z zadostnim obsegom poslovanja. Pogoj za upravičenost do odloga je enak kot pri odlogu začetka postopka zaradi insolventnosti, torej mora biti posledica epidemije.

Če bo sodišče odložilo odločanje o upnikovem predlogu za začetek stečaja v skladu s tem členom, bo izvršilno sodišče na predlog dolžnika odložilo tudi izvršbo za to obdobje.

VIR: Finance.si


Nazaj

Sorodne novice

Poročilo o napredku za doseganje ciljne spolne raznolikosti iz pobude 40/33/2026

Poročilo o napredku za doseganje ciljne spolne raznolikosti iz pobude

Po lanskem padcu večja rast števila družb, ki...

 

Preberi več
14. 09. 2022 Sporočila za javnost, Stroka
NOVO: Delavski predstavniki v organih vodenja in nadzora gospodarskih družb

NOVO: Delavski predstavniki v organih vodenja in nadzora gospodarskih

Pravni vidiki s primeri iz sodne in poslovne prakse.

Preberi več
14. 09. 2022 Aktualno, Priporočamo
Priporočilo nadzornim svetom glede vodenja postopka sklepanja individualnih pogodb o zaposlitvi in poslovodenju s člani uprav

Priporočilo nadzornim svetom glede vodenja postopka sklepanja individu

Želimo presegati 'kulturo vzorcev pogodb s člani uprav'.

Preberi več
31. 08. 2022 Stališče ZNS
KPK - Novo Sistemsko pojasnilo o nasprotju interesov

KPK - Novo Sistemsko pojasnilo o nasprotju interesov

za lažje razumevanje zakonskih določb vsebuje tudi številne primere iz prakse.

Preberi več
31. 05. 2022 Stroka

Postanite član ZNS in si zagotovite številne prednosti:

  • vse strokovne vire, ki so potrebni za vaše delo,
  • gradiva in posnetke izobraževanj,
  • hitro strokovno pomoč in dostop do zbirke pravnih nasvetov,
  • obveščanje o domačih in mednarodnih novostih, strokovnih stališčih ZNS, odprtih javnih pozivih za članstvo v nadzornih svetih ali komisijah,
  • udeležba na brezplačnih članskih dogodkih in znižana kotizacije za izobraževanja.

Člane spodbujamo k strokovnemu razvoju in spoštovanju profesionalne etike.

Več o članstvu

Slika 1
Slika 1
Slika 1
Slika 1

Združenje nadzornikov Slovenije v številkah 2021

738

članov

15

korporativnih članov

632

imetnikov Certifikata ZNS

2879

imetnikov Potrdila za nadzornike

49

izobraževanj

1297

udeležencev izobraževanj

Piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke.
Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.

Odpri/zapri