Sprejeta je Direktiva o skrbnem pregledu v podjetjih glede trajnostnosti (CS3D)

29. 05. 2024
Zakonodaja, Mednarodne novice

Evropski svet je 24. maja 2024 tudi formalno sprejel Direktivo o skrbnem pregledu v podjetjih glede trajnostnosti (CS3D). Direktiva uvaja obveznosti za velika podjetja glede negativnih vplivov njihovih dejavnosti na človekove pravice in varstvo okolja. Prav tako določa odgovornosti, povezane s temi obveznostmi.

Direktiva zahteva, da podjetja zagotovijo spoštovanje obveznosti glede človekovih pravic in varstva okolja vzdolž njihove verige dejavnosti. Če je ugotovljena kršitev teh obveznosti, bodo morala podjetja sprejeti ustrezne ukrepe za preprečevanje, omilitev, prenehanje ali zmanjšanje negativnih vplivov, ki izhajajo iz njihovih lastnih dejavnosti, dejavnosti njihovih podružnic in poslovnih partnerjev v verigi njihovih dejavnosti. Podjetja bodo lahko odgovorna za povzročeno škodo in bodo morala zagotoviti popolno odškodnino.

Podjetja, na katera vpliva direktiva, bodo morala tudi sprejeti in izvajati načrt za podnebni prehod v skladu s Pariškim sporazumom o podnebnih spremembah.
Države članice bodo imele dve leti časa za izvedbo predpisov in upravnih postopkov, da bodo v skladu s tem pravnim besedilom. Postopna izvedba naj bi potekala po načrtu, s pričetkom obveznosti v letu 2027 za podjetja z več kot 1,5 milijarde evrov prihodkov po vsem svetu, v letu 2028 za podjetja z več kot 900 milijonov evrov prihodkov, in v letu 2029 za vsa ostala podjetja.

>>> VEČ

 


Povezane vsebine


Nazaj

Postanite član ZNS in si zagotovite številne prednosti:

  • vse strokovne vire, ki so potrebni za vaše delo,
  • gradiva in posnetke izobraževanj,
  • hitro strokovno pomoč in dostop do zbirke pravnih nasvetov,
  • obveščanje o domačih in mednarodnih novostih, strokovnih stališčih ZNS, odprtih javnih pozivih za članstvo v nadzornih svetih ali komisijah,
  • udeležba na brezplačnih članskih dogodkih in znižana kotizacije za izobraževanja.

Člane spodbujamo k strokovnemu razvoju in spoštovanju profesionalne etike.

Več o članstvu

Slika 1
Slika 1
Slika 1
Slika 1

Združenje nadzornikov Slovenije v številkah 2023

729

članov

13

korporativnih članov

661

imetnikov Certifikata ZNS

3273

imetnikov Potrdila za nadzornike

48 izobraževanj

1093

udeležencev izobraževanj

Piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke.
Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.

Odpri/zapri