Upravljanje korporativne kulture

02. 02. 2022
Stroka, Knjižnica

Slovenski državni holding, d. d. (SDH) je objavil priročnik za nadzorne svete družb s kapitalsko naložbo države z naslovom Upravljanje korporativne kulture. SDH želi s priročnikom opremiti nadzorne svete družb s kapitalsko naložbo države s ključnimi usmeritvami, vprašanji in orodji za njihovo delovanje z vidika upravljanja korporativnih kultur (angl. governing corporate culture). Posreden namen priročnika je tudi zagotavljati uspešnost in učinkovitost poslovanja družb s tem, da kultura dobi ustrezno mesto v okviru praks korporacijskega upravljanja.

Priročnik je nastal v sodelovanju s strokovnjaki Centra poslovne odličnosti Ekonomske fakultete, prof. dr. Miho Škerlavajem in Luko Erženom, zunanjimi eksperti ter zaposlenimi SDH. Vsebino priročnika sta podprli tudi Združenje Manager in Združenje nadzornikov Slovenije.

V letu 2022 je ena od ključnih strateških tem pri upravljanju kapitalskih naložb države, trajnostno poslovanje, kamor sodijo tudi teme, povezane s krepitvijo upravljanja korporativne kulture, saj ima slednje pomembno vlogo pri dolgoročni vrednosti podjetja.

Kot je zapisano v priročniku »korporativna kultura lahko najbolje prispeva k uspešnosti poslovanja, če je skladna s kontekstom, strateškimi cilji, vodenjem, strukturo, ravnanjem z ljudmi pri delu in drugimi določljivkami uspešnosti poslovanja družbe«.

Z vidika upravljanja je pomembno, da se temeljne vrednote podjetja upoštevajo v poslovnih praksah in se odražajo v sistemu korporativnega upravljanja, saj to zagotavlja, da ne prihaja do razkoraka med želenimi vrednotami in dejanskim ravnanjem.

Dobro zastavljeno upravljanje korporativne kulture je pomembno za zdravo kulturo in uspešnejše poslovanje vsakega podjetja, zato mora to biti tudi ena od prednostnih tem nadzornih svetov družb. S strani nadzornih svetov se zato pričakuje aktivno spremljanje in nadziranje te strateške teme, zavedajoč se, da ima primarno vlogo pri grajenju in vodenju poslovodstvo.

Sorodne novice

Zakaj je modro ustanoviti svetovalni odbor?

Posebna izdaja revije Podjetne Slovenije, kjer je Gorazd Podbevšek, predsednik ZNS, odgovarjal na vprašanja o naj ...

19. 02. 2024
EWOB - Toolkit for change Gender diversity on European boards

the results of the latest research on gender diversity on European boards.

07. 02. 2024 Knjižnica
Podcast SBC: Vrtljiva vrata ali kadrovanje po slovensko

Vabljeni k poslušanju zanimivega pogovora, kjer je sodelovala tudi mag. Irena Prijović, izvršna direktorica ZNS.

31. 01. 2024 Aktualno, Delo organov
Priporočilo ZNS nadzornim svetom za nadzor nad poslovanjem na novih in pomembnih področjih poslovanja družb

Priporočilo ZNS nadzornim svetom za nadzor nad poslovanjem na novih in

- delegiranje nalog na komisije nadzornega sveta.

31. 01. 2024 Sporočila za javnost, Stroka, Delo organov

Postanite član ZNS in si zagotovite številne prednosti:

• vse strokovne vire, ki so potrebni za vaše delo,
  • gradiva in posnetke izobraževanj,
  • hitro strokovno pomoč in dostop do zbirke pravnih nasvetov,
  • obveščanje o domačih in mednarodnih novostih, strokovnih stališčih ZNS, odprtih javnih pozivih za članstvo v nadzornih svetih ali komisijah,
  • udeležba na brezplačnih članskih dogodkih in znižana kotizacije za izobraževanja.

Člane spodbujamo k strokovnemu razvoju in spoštovanju profesionalne etike.

Več o članstvu

Slika 1