Publikacije

Upravljanje korporativne kulture

SDH želi s Priročnikom opremiti nadzorne svete družb s kapitalsko naložbo države s ključnimi usmeritvami, vprašanji in orodji za njihovo delovanje z vidika upravljanja korporativnih kultur (angl. governing corporate culture). Posreden namen priročnika je tudi zagotavljati uspešnost in učinkovitost poslovanja družb s tem, da kultura dobi ustrezno mesto v okviru praks korporativnega upravljanja.

Priročnik je nastal v sodelovanju s strokovnjaki Centra poslovne odličnosti Ekonomske fakultete, prof. dr. Miho Škerlavajem in Luko Erženom, zunanjimi eksperti ter zaposlenimi SDH. Vsebine priročnika sta podprli tudi Združenje Manager in Združenje nadzornikov Slovenije.

V letu 2022 je ena od ključnih strateških tem pri upravljanju kapitalskih naložb države, trajnostno poslovanje, kamor sodijo tudi teme, povezane s krepitvijo upravljanja korporativne kulture, saj ima slednje pomembno vlogo pri dolgoročni vrednosti podjetja.

Kot je zapisano v priročniku »korporativna kultura lahko najbolje prispeva k uspešnosti poslovanja, če je skladna s kontekstom, strateškimi cilji, vodenjem, strukturo, ravnanjem z ljudmi pri delu in drugimi določljivkami uspešnosti poslovanja družbe«.

Z vidika upravljanja je pomembno, da se temeljne vrednote podjetja upoštevajo v poslovnih praksah in se odražajo v sistemu korporativnega upravljanja, saj to zagotavlja, da ne prihaja do razkoraka med želenimi vrednotami in dejanskim ravnanjem.

Dobro zastavljeno upravljanje korporativne kulture je pomembno za zdravo kulturo in uspešnejše poslovanje vsakega podjetja, zato mora to biti tudi ena od prednostnih tem nadzornih svetov družb. S strani nadzornih svetov se zato pričakuje aktivno spremljanje in nadziranje te strateške teme, zavedajoč se, da ima primarno vlogo pri grajenju in vodenju poslovodstvo.

Največkrat prenešene vsebine

Priporočila za revizijske komisije

Ta priporočila so namenjena za uporabo v vseh družbah, ki so subjekti javnega interesa&n ...

27. 03. 2017 - Priporočila in kodeksi priporočila ZNS, revizijske komisije

Praktični napotki za nadzorne svete pri kadrovanju uprav

V Sloveniji se srečujemo z mnogimi očitki glede kadrovanja uprav. Najpomembnejši očitek ...

05. 11. 2012 - Priporočila in kodeksi kadrovanje

Protokol za ravnanje članov nadzornih svetov ob izvajanju političnih in drugih pritiskov ter neetične ...

Če smo kot člani nadzornih svetov predmet pritiska, vplivanja ali drugih zahtev s strani ...

Poglej dokument
01. 12. 2019 - Priporočila in kodeksi nasprotje interesov, priporočila ZNS, neodvisnost, nadzorni svet

Postanite član ZNS in si zagotovite številne prednosti:

• vse strokovne vire, ki so potrebni za vaše delo,
  • gradiva in posnetke izobraževanj,
  • hitro strokovno pomoč in dostop do zbirke pravnih nasvetov,
  • obveščanje o domačih in mednarodnih novostih, strokovnih stališčih ZNS, odprtih javnih pozivih za članstvo v nadzornih svetih ali komisijah,
  • udeležba na brezplačnih članskih dogodkih in znižana kotizacije za izobraževanja.

Člane spodbujamo k strokovnemu razvoju in spoštovanju profesionalne etike.

Več o članstvu

Slika 1