prof. dr. Verica Trstenjak

prof. dr.VericaTrstenjak

Verica Trstenjak, doktorica pravnih znanosti, profesorica za evropsko in civilno pravo, je bivša generalna pravobranilka na Sodišču Evropske unije (2006-2012), ter bivša sodnica na Splošnem sodišču EU (2004 - 2006 ). Kot generalna pravobranilka je pomembno soustvarjala evropsko pravo zlasti na področjih varstva potrošnikov, intelektualne lastnine, javnih naročil, državnih pomoči, prava družb in delnic, azila, temeljih pravic ter temeljnih svoboščin (prosti pretok blaga, storitev, družb, oseb ter kapitala) v EU in na drugih področjih.
Evropsko pravo predava na Univerzi v Ljubljani in Univerzi v Mariboru, na LLM programu pa tudi na Univerzi na Dunaju ter na Sigmund Freud univerzi na Dunaju ter redno na več poletnih šolah, npr. v Salzburgu (Univerza Salzburg) , Alpbachu (Univerza Insbruck) in Stroblu (Univerza Dunaj).
V letu 2020 je zvezni predsednik Republike Avstrije dr. Alexander Van der Bellen Verico Trstenjak odlikoval za njene izjemne znanstvene zasluge na področju evropskega prava in kot priznanje njenega prispevka za poglobitev odnosov med Republiko Avstrijo in Republiko Slovenijo z Avstrijskim častnim križem za znanost in umetnost I. reda.
Je zunanji znanstveni član na Max Planck Institute Luxembourg for International, European and Regulatory Procedural Law. Od leta 2017 je clan management board in od oktobra 2017 je bila izvoljena še v executive board na EU Agenciji za temeljne pravice na Dunaju.
Pri mednarodni organizaciji Energy Community je od leta 2016 clanica posebnega organa, ki ima podobno vlogo kot arbitraza v sporih na podrocju energetike (elektrika, plin ipd) med to mednarodno organizacijo in drzavami. Od leta 2019 je tudi clanica Permanent Court of arbitration in The Hague in conciliator na Court of Conciliation and Arbitration within the OSCE (Organisation for Security and Co-operation in Europe). Svetuje največjim odvetniskim družbam v EU glede prava EU in pravnega varstva v EU. V letu 2020 je bila imenovana za nadomestno članico Beneške komisije (Svet Evrope).
Pred odhodom v Luxemburg je bila med drugim zaposlena na univerzi (Maribor) in več let v državni upravi kot svetovalka in vodja pravne sluzbe ter državna sekretarka za znanost, v letu 2000 pa je bila tudi generalna sekretarka vlade.
Objavila je več knjig in več kot 250 člankov, večino v tujini (tudi v revijah s SSCI- social science citation indeks). Je članica uredniških odborov pri številnih pomembnih mednarodnih pravniških revijah (European Law Review (SSCI faktor), European Journal of Consumer Law, EJCCL, Ecolex idr.). Je tudi članica International Academy of Comparative Law (IACL), članica Academia Europaea, clanica international advisory board pri Humboldt Stiftung kot tudi ustanovna članica ter članica sveta European Law Institute (ELI).
Predava na številnih mednarodnih konferencah (npr. 2015 keynote speaker na International Conference on Consumer Law, general reporter na mednarodni konferenci International Academy of Comparative Law). Gostujoca profesorica na univerzah je bila na številnih univerzah v EU ( npr. Hamburg, Ferrara, Zürich, Haag, Amsterdam, Dunaj) in po svetu (npr. Montreal (Kanada), Sydney, Los Angeles, San Francisco, New York, Kyoto; Seoul, Nur-Sultan). Velikokrat za medije komentira pravne probleme EU, tako v tujini (npr. diepresse.at, standart.at, orf.at) kot tudi v Sloveniji in v javnosti opozarja na pomen pravne države in spoštovanja prava.
Težišča raziskovalnega dela: evropsko pravo (evropsko ustavno in procesno pravo), evropsko civilno pravo, predvsem evropsko varstvo potrošnikov, evropsko gospodarsko pravo, avtorske pravice EU, javna naročila, temeljne pravice v EU, državljanstvo EU, NGO in civilno pravo.


Nazaj

Postanite član ZNS in si zagotovite številne prednosti:

  • vse strokovne vire, ki so potrebni za vaše delo,
  • gradiva in posnetke izobraževanj,
  • hitro strokovno pomoč in dostop do zbirke pravnih nasvetov,
  • obveščanje o domačih in mednarodnih novostih, strokovnih stališčih ZNS, odprtih javnih pozivih za članstvo v nadzornih svetih ali komisijah,
  • udeležba na brezplačnih članskih dogodkih in znižana kotizacije za izobraževanja.

Člane spodbujamo k strokovnemu razvoju in spoštovanju profesionalne etike.

Več o članstvu

Slika 1
Slika 1
Slika 1
Slika 1

Združenje nadzornikov Slovenije v številkah 2023

729

članov

13

korporativnih članov

661

imetnikov Certifikata ZNS

3273

imetnikov Potrdila za nadzornike

48 izobraževanj

1093

udeležencev izobraževanj

Piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke.
Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.

Odpri/zapri