Direktiva EU za krepitev enakosti spolov v upravnih odborih

28. 03. 2022
Aktualno, Mednarodne novice

Svet Evropske unije je 14. marca 2022 glasoval o Direktivi EU za krepitev enakosti spolov v upravnih odborih. Države članice so sprejele „splošen pristop“ glede predloga zakonodaje EU o zagotavljanju uravnotežene zastopanosti spolov med neizvršnimi direktorji v družbah, ki kotirajo na borzi.

Namen direktive je določiti kvanitativen cilj za delež nezadostno zastopanega spola med članicami in člani v upravnih odborih družb, ki kotirajo na borzi. Družbe bi torej morale sprejeti ukrepe, da bi do leta 2027 uresničile minimalni cilj, tj. 40-odstotno zastopanost nezadostno zastopanega spola med neizvršnimi direktorji oziroma direktoricami ali 33-odstotno zastopanost med vsemi člani oziroma članicami upravnega odbora. V primeru neizpolnjevanja teh ciljev bi morala družba imenovati ali izvoliti direktorje in direktorice na podlagi jasnih, nedvoumnih in nevtralnih meril.

Možne nacionalne prilagoditve
Države članice bodo morale tudi zagotoviti, da bodo družbe pri izbiri med kandidati in kandidatkami z enakimi kvalifikacijami z vidika primernosti, usposobljenosti in strokovnosti dale prednost kandidatu oziroma kandidatki nezadostno zastopanega spola.
Države, ki imajo vzpostavljene ukrepe, kot so nacionalni cilji za doseganje bolj uravnotežene zastopanosti žensk in moških, lahko opustijo zahteve glede imenovanj ali izvolitev iz direktive. Enako velja v primeru, če so že dosegle napredek pri doseganju ciljev iz Direktive. Svet je v svojem stališču tudi pojasnil, da mora država članica (in ne družba) izbrati med predlaganima ciljema, in sicer 40 % za neizvršne direktorje in direktorice ali 33 % za vse člane in članice upravnega odbora.

Dosežen je bil napredek, vendar kljub temu obstaja neravnovesje.
Čeprav je bil dosežen napredek v smeri večje enakosti spolov v upravnih odborih, je ta še vedno neenakomeren. Oktobra 2021 je bilo v upravnih odborih le 30,6 % članic in 8,5 % predsednic. Obstajajo velike razlike med državami članicami. Države v katerih so bili sprejeti ukrepi, napredujejo veliko hitreje kot tiste, v katerih se ukrepi ne izvajajo.

Indeks spolne raznolikosti EWOB spremlja napredek sodelovanja žensk pri odločanju v smeri 40-odstotnega cilja tako da pregleda več kot 600 družb, ki kotirajo na borzi na nacionalni in evropski ravni. Od 668 anketiranih evropskih podjetij jih je imelo v letu 2021 direktoric samo 7 %  (50) podjetij, kar je v primerjavi z letom 2020 (42 podjetij) zanemarljiv napredek. Rezultati raziskave EWOB Gender Diversit Index 2021 kažejo, da podjetja ignorirajo nadarjene in kompetentne ženske. Le 1/3 novih funkcij v sejnih sobah je zapolnjenih z ženskami.

>>> EWOB's Gender Diversity Index Report 2021

Sorodne novice

Poročilo o napredku za doseganje cilje spolne raznolikosti iz pobude 40/33/2026

Poročilo o napredku za doseganje cilje spolne raznolikosti iz pobude 4

Letos še nobena nova družba ni dosegla ciljev iz pobude, GEN Energija pa jih ne dosega več.

12. 05. 2022 Sporočila za javnost, Stroka
Intervju KPK in ZNS o kadrovanju: Na položajih naj bodo najboljši, ne »najboljši prijatelji«

Intervju KPK in ZNS o kadrovanju: Na položajih naj bodo najboljši, ne

Gorazd Podbevšek (ZNS) in Katja Mihelič Sušnik (KPK) o kadrovanju v družbah v državni lasti: kje ležijo potencial ...

11. 05. 2022 Aktualno
ecoDa webinar: The draft EU Corporate Sustainability Due Diligence Directive

ecoDa webinar: The draft EU Corporate Sustainability Due Diligence Dir

Vabljeni k ogledu posnetka.

06. 05. 2022 Izobraževanje, Mednarodne novice
Novi članici v Upravnem odboru ZNS

Iskrene čestitke: dr. Julijana Kristl in dr. Sergeja Slapničar.

21. 04. 2022 Delo organov

Postanite član ZNS in si zagotovite številne prednosti:

• vse strokovne vire, ki so potrebni za vaše delo,
  • gradiva in posnetke izobraževanj,
  • hitro strokovno pomoč in dostop do zbirke pravnih nasvetov,
  • obveščanje o domačih in mednarodnih novostih, strokovnih stališčih ZNS, odprtih javnih pozivih za članstvo v nadzornih svetih ali komisijah,
  • udeležba na brezplačnih članskih dogodkih in znižana kotizacije za izobraževanja.

Člane spodbujamo k strokovnemu razvoju in spoštovanju profesionalne etike.

Več o članstvu

Slika 1