Mnenje ANR glede uporabe določb 47. člena ZRev-2A – skupščinski predlogi glede imenovanje revizorja za obdobje treh (3) let

19. 06. 2019
Stroka, Zakonodaja

Mnenje ANR glede uporabe določb 47. člena ZRev-2A –  skupščinski predlogi glede imenovanje revizorja za obdobje treh (3) let

Skladno z novelo Zakona o revidiranju (ZRev-2A) je bila spremenjena določba glede minimalnega trajanja pogodbe o revidiranju.  V petem odstavku 47. člena je namreč določeno, da se pogodba o revidiranju sklene za najmanj tri leta, mandat pa se lahko obnovi (pred novelo trajanje pogodbe ni bilo kakorkoli opredeljeno).

Agencija za javni nadzor nad revidiranjem je bila seznanjena, da so nekatere skupščine družb že imenovale oziroma nameravajo na predlog nadzornega sveta imenovati revizorja samo za eno leto, ne glede na zahteve 47. člena ZRev-2. V praksi se kot eden izmed možnih načinov »spoštovanja« določb 47. člena ZRev-2 v primeru, če je na skupščini imenovan revizor za eno leto, podpisuje 3 letne pogodbe o revidiranju z odložnim (ter s tem razveznim) pogojem, torej da je veljavnost (sicer 3 letne) pogodbe odvisna od nadaljnjega imenovanja revizorja na prihodnjih skupščinah.

Po mnenju Agencije je tri letna pogodba o revidiranju z odložnim pogojem po vsebini v resnici letna pogodba o revidiranju, saj je njeno trajanje odvisno od ponovnega imenovanja na skupščini družbe.

Po mnenju Agencije se z uporabo takega odložnega pogoja v celoti zaobide vsebino in namen petega odstavka 47. člena Zakona o revidiranju, ki določa, da se za revizije posamičnih in konsolidiranih računovodskih izkazov, če jih zahtevajo predpisi, sklepajo pogodbe o revidiranju za obdobje najmanj treh let. Pri tem je potrebno še posebej poudariti namen navedene določbe, to je zagotavljanje večje neodvisnosti revizorja, ki se ga z opisanim odložnim pogojem seveda ne doseže.

NOVOST!   Pravilnik o prepovedanih nerevizijskih storitvah revizijskih družb

V Uradnem listu RS, št. 36/2019 z dne 7. 6. 2019 je objavljen Pravilnik o prepovedanih nerevizijskih storitvah revizijskih družb, ki določa pravila, ki jih mora revizijska družba upoštevati, ko presoja dopustnost oziroma prepoved opravljanja nerevizijskih storitev na podlagi drugega odstavka 45. člena Zakona o revidiranju (Uradni list RS, št. 65/08, 63/13 – ZS-K in 84/18; v nadaljnjem besedilu: ZRev-2) v povezavi s 4. točko prvega odstavka 45. člena ZRev-2 s Katalogom prepovedanih nerevizijskih storitev pri obveznih revizijah subjektov javnega interesa.

Obvestilo o potencialnem naboru subjektov javnega interesa (SJI)
Pomembna novost, ki jo določa novela Zakona o revidiranju in je bila uveljavljena dne 12.1.2019 (ZRev-2A), je tudi razširitev nabora subjektov javnega interesa, ki bodo to postali dne 1.1.2020.

Sorodne novice

Javni poziv za kandidate za člane NS družbe Slovenski državni gozdovi, d. o. o.

Javni poziv za kandidate za člane NS družbe Slovenski državni gozdovi,

Prijave sprejemajo do vključno 21. 1. 2022.

13. 01. 2022 Sporočila za javnost
ZNS v številkah 2021

Za nami je vsebinsko bogato leto, ki ga prikazujemo v zloženki ZNS v številkah 2021.

12. 01. 2022 Članstvo, Delo organov
Prijava sprememb premoženjskega stanja na KPK za zavezance po ZIntPK do 31.1.

Prijava sprememb premoženjskega stanja na KPK za zavezance po ZIntPK d

Do 31. januarja imate čas, da prek spletnega mesta eUprava prijavite spremembe v premoženjskem stanju.

04. 01. 2022 Aktualno
Čestitamo prejemnikom Certifikata ZNS v letu 2021!

V letu 2021 je 19 posameznikov uspešno opravilo preverjanje znanja in si pridobilo Certifikat ZNS!

21. 12. 2021 Certifikat ZNS

Postanite član ZNS in si zagotovite številne prednosti:

• vse strokovne vire, ki so potrebni za vaše delo,
  • gradiva in posnetke izobraževanj,
  • hitro strokovno pomoč in dostop do zbirke pravnih nasvetov,
  • obveščanje o domačih in mednarodnih novostih, strokovnih stališčih ZNS, odprtih javnih pozivih za članstvo v nadzornih svetih ali komisijah,
  • udeležba na brezplačnih članskih dogodkih in znižana kotizacije za izobraževanja.

Člane spodbujamo k strokovnemu razvoju in spoštovanju profesionalne etike.

Več o članstvu

Slika 1