Samo 31 % družb izpolnjuje cilje spolne raznolikosti iz pobude 40/33/2026

12. 10. 2023
Stroka

Predstavljamo Letno poročilo o napredku glede doseganja spolne raznolikosti v organih vodenja in nadzora na dan 31. 08. 2023, ki ga redno pripravljamo skupaj s partnerjem Deloitte Slovenija in spremljamo stanje v 54 družbah na katere se zdaj nanaša pobuda 40/33/2026. Letno poročilo vsebuje tudi pregled med leti 2019 in 2023. Vzorec družb se je sicer z leti postopoma manjšal, a le za nekaj družb. Predstavljamo tudi podatke o zastopanosti spolov za zadnje obdobje od 1. 5. do 31. 8. 2023, v družbah, kjer so menjave v organih bile.

V nadaljevanju predstavljamo še predlog novele ZGD-1M, ki v nacionalno zakonodajo prenaša direktivo o uravnoteženosti spolov v gospodarstvu in je v javni razpravi. S temo uravnoteženosti zastopanosti spolov povezano opozarjamo na letošnjo prejemnico Nobelove nagrade za ekonomijo, ki jo bo prejela za za napredek pri razumevanju uspešnosti žensk na trgu dela.

Letno poročilo glede spolne raznolikosti

Po lanski rasti deleža družb, ki dosegajo cilje iz pobude (l. 2022 34 %, l. 2021 23 %), je letos ta delež zanihal navzdol na 31 %. Od zadnjega letnega pregleda dve družbi manj v skupnem seštevku izpolnjujeta cilje, neupoštevajoč družbe, ki smo jih izloči iz vzorca.

Po drugi strani pa med leti 2019 in 2023 zaznavamo povečanje povprečne zastopanosti žensk kot manj zastopanega spola v organih vodenja in nadzora v teh družbah, čeprav je bilo bolj počasno. Šele lansko leto je pokazalo na prvo spremembo zastopanosti žensk v upravah, ki je predstavljala 25,9 % (rast za 6,2 odstotnih točk glede na leto prej) in letošnje leto v nadzornih svetih, ko je bila 30,5 % (rast za 3,9 odstotne točke glede na leto prej). Še vedno pa je 17 % družb brez spolne raznolikosti.

Spolna raznolikosti za 54 družb v obdobju 1.5. do 31. 8. 2023

V obdobju 1. 5. do 31. 8. 2023 je 25 družb imelo priložnost za spremembe v sestavi teh organov, cilje iz pobude dosega le 5 družb. Predstavljamo njihovo doseganje ciljev spolne zastopanosti iz pobude 40/33/2026:
- 8 družb je napredovalo – dve izmed njih dosegata cilje iz pobude (Gen Energija d.o.o. in Loterija Slovenije d.d.),
- 11 družb je kljub možnosti za spremembo ohranilo obstoječe stanje – dve izmed njih dosegata cilje iz pobude (INFRA d.o.o. in Koto d.o.o.)
- 6. družb je nazadovalo – ena izmed njih kljub temu še dosega cilje iz pobude (Bodočnost MB d.o.o.)

Prenos direktive o uravnoteženosti spolov v gospodarstvu v novelo ZGD-1M – v javni razpravi do konca oktobra

Na podlagi direktive s področja zagotavljanja uravnotežene zastopanosti spolov med organi vodenja in nadzora gospodarskih družb (direktiva o uravnoteženosti spolov v gospodarstvu) želi novela ZGD-1M spodbuditi gospodarstvo k doseganju bolj uravnotežene zastopanosti žensk in moških na najvišjih vodilnih mestih v večjih gospodarskih družbah. Gre za družbe,

  • ki kotirajo na borzi, imajo več kot 250 zaposlenih, katerih čisti prihodek od prodaje presega 50.000.000 evrov ali vrednost aktive presega 43.000.000 evrov in
  • gospodarskih družbah z več kot 250 zaposlenimi, v katerih ima večinski delež država ali lokalna skupnost.

Pomembna novost je, da družba v politiki raznolikosti, ki bo nujen dokument za družbe zavezanke, določi cilj glede deleža spolne zastopanosti, ki ga bo izpolnila. Družbe zavezanke zagotovijo izpolnitev enega izmed ciljev:

  • vsaj 40-odstotno zastopanost manj zastopanega spola med člani organa nadzora ali
  • vsaj 33-odstotno zastopanost manj zastopanega spola skupno med člani organov vodenja in nadzora ter izvršnimi direktorji.

V primeru neizpolnjevanja ciljev glede deležev spolne zastopanosti bo družba morala prilagoditi izbirni postopek kandidatov za imenovanje ali izvolitev v organe vodenja in nadzora ter za izvršne direktorje. Neizbrani kandidat manj zastopanega spola bo lahko od družbe zavezanke, ki ne bo izpolnjevala ciljev glede deležev spolne zastopanosti, zahteval podatke o izbirnem postopku. V postopku pred sodiščem, pri zagovorniku načela enakosti, pristojni inšpekciji ali drugem postopku bo lahko zahteval presojo ustreznosti izbirnega postopka.

Nobelova nagrada za ekonomijo za Claudio Goldin za napredek pri razumevanju uspešnosti žensk na trgu dela

9. oktobra letos so v Stockholmu razglasili prejemnico Nobelove nagrade za ekonomijo za leto 2023, ki jo je prejela ameriška ekonomistka in profesorica na Harvardu - za napredek pri razumevanju uspešnosti žensk na trgu dela. Njena raziskava udeležbe žensk na trgu dela skozi stoletja razkriva ključne dejavnike pri razlikah med spoloma.


Nazaj

Sorodne novice

Novi člani organov ZNS

Novi člani organov ZNS

Skupščina ZNS je potrdila nove člane organov ZNS.

Preberi več
29. 04. 2024 Delo organov
Odgovornosti in pristojnosti NS in podpora komisij NS na področju umetne inteligence

Odgovornosti in pristojnosti NS in podpora komisij NS na področju umet

Vloga NS pri nadzoru poslovanja družb na področju uporabe umetne inteligence (UI).

Preberi več
23. 04. 2024 Stroka, Priporočamo
European Corporate Governance Conference 2024 - pogled nazaj

European Corporate Governance Conference 2024 - pogled nazaj

na voljo sta povzetek in posnetek konference.

Preberi več
19. 04. 2024 Mednarodne novice
ecoDa - Sporazum o čezmejnem članstvu

ecoDa - Sporazum o čezmejnem članstvu

... 50 % popust pri plačilu članarine ob včlanitvi v članstvo drugih združenj v tujini, ki so člani ecoDa.

Preberi več
19. 04. 2024 Mednarodne novice

Postanite član ZNS in si zagotovite številne prednosti:

  • vse strokovne vire, ki so potrebni za vaše delo,
  • gradiva in posnetke izobraževanj,
  • hitro strokovno pomoč in dostop do zbirke pravnih nasvetov,
  • obveščanje o domačih in mednarodnih novostih, strokovnih stališčih ZNS, odprtih javnih pozivih za članstvo v nadzornih svetih ali komisijah,
  • udeležba na brezplačnih članskih dogodkih in znižana kotizacije za izobraževanja.

Člane spodbujamo k strokovnemu razvoju in spoštovanju profesionalne etike.

Več o članstvu

Slika 1
Slika 1
Slika 1
Slika 1

Združenje nadzornikov Slovenije v številkah 2023

729

članov

13

korporativnih članov

661

imetnikov Certifikata ZNS

3273

imetnikov Potrdila za nadzornike

48 izobraževanj

1093

udeležencev izobraževanj

Piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke.
Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.

Odpri/zapri