Sprejeta novela Zakona o gospodarskih družbah (ZGD-1K)

12. 02. 2021
Aktualno
Sprejeta novela Zakona o gospodarskih družbah (ZGD-1K)

Sprejeta novela Zakona o gospodarskih družbah (ZGD-1K)

9. februarja 2021 je bil objavljen (Ur.l. RS, št. 18/2021) Zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o gospodarskih družbah (ZGD-1K), ki bo začel veljati 15 dni po objavi v Uradnem listu RS.

Večina novosti tega sistemskega zakona na področju prava družb izhaja iz uskladitve z Direktivo (EU) 2017/828 z dne 17. maja 2017 o spremembi direktive 2007/36/ES glede spodbujanja dolgoročnega sodelovanja delničarjev. Direktiva (EU) 2017/828 namreč̌ določa spremembo oziroma novo ureditev štirih sklopov vprašanj glede pravic delničarjev in spodbujanja dolgoročnega sodelovanja delničarjev, ki se prenašajo v nacionalno zakonodajo: identifikacija delničarjev, posredovanje informacij in olajšanje uveljavljanja pravic delničarjev; politika prejemkov direktorjev – pravice delničarjev in informacije; preglednost in odobritev poslov družbe s povezanimi strankami; preglednost institucionalnih vlagateljev, upravljalcev premoženja in svetovalcev za glasovanje.

Najpomembnejši vsebinski sklopi ZGD1-K z vidika upravljanja družb so:


- uskladitev pojma subjektov javnega interesa z definicijo iz ZRev-2A in s tem povezano izjemo za oblikovanje revizijskih komisij za srednje in odvisne družbe, kjer naloge revizijske komisije opravlja revizijska komisija obvladujoče družbe.
- natančnejša opredelitev področja notranjega revidiranja, če ga družba ima in vloge vodje notranje revizije ter sodelovanja z NS in revizijsko komisijo.
- poseg v dosedanji 38.a člen glede nasprotja interesov in razveljavlja odstavkov od 4 do 11 ter dodatno uvaja določila vezana na pogodbo o svetovanju s članom NS ali njegovim družinskim članom ter posle s članom NS, posle s člani uprave in izvršnimi direktorji, posle s povezanimi strankami ter s tem povezana soglasja NS ter javna objava podatkov.
- za družbe, s katere vrednostnimi papirji se trguje na organiziranem trgu, uvaja posvetovalno vlogo skupščine pri oblikovanju politike prejemkov organov vodenja in nadzora, natančneje določa njeno vsebino ter vsebino poročila o prejemkih za organe vodenja in nadzora.
- nova določila vezana na uresničevanje glasovalne pravice prek posrednikov ter drugih organizacij in oseb; preglednost institucionalnih vlagateljev, upravljalcev premoženja in svetovalcev za glasovanja.


Vas zanimajo podrobneje novosti ZGD-1K in ste naš seminar 29. 1. zamudili?

Članom ZNS je brezplačno dostopno gradivo s seminarja na tej povezavi. Če želite ogled posnetka spletnega seminarja, ki vsebuje predstavitev predavateljice in razpravo med udeleženci, pa nam pišite in s plačilom kotizacije, vam bomo uredili dostop do ogleda posnetka in prosojnic.


Nazaj

Postanite član ZNS in si zagotovite številne prednosti:

  • vse strokovne vire, ki so potrebni za vaše delo,
  • gradiva in posnetke izobraževanj,
  • hitro strokovno pomoč in dostop do zbirke pravnih nasvetov,
  • obveščanje o domačih in mednarodnih novostih, strokovnih stališčih ZNS, odprtih javnih pozivih za članstvo v nadzornih svetih ali komisijah,
  • udeležba na brezplačnih članskih dogodkih in znižana kotizacije za izobraževanja.

Člane spodbujamo k strokovnemu razvoju in spoštovanju profesionalne etike.

Več o članstvu

Slika 1
Slika 1
Slika 1
Slika 1

Združenje nadzornikov Slovenije v številkah 2023

729

članov

13

korporativnih članov

661

imetnikov Certifikata ZNS

3273

imetnikov Potrdila za nadzornike

48 izobraževanj

1093

udeležencev izobraževanj

Piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke.
Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.

Odpri/zapri