V EU politični dogovor o bolj uravnoteženi zastopanosti spolov v upravnih odborih družb

09. 06. 2022
Stroka, Zakonodaja, Mednarodne novice

Države članice Evropske unije in Evropski parlament so v torek dosegli politični dogovor o predlogu direktive, katere namen je zagotoviti bolj enakopravno zastopanost spolov v upravnih odborih evropskih podjetij. Spol, ki je slabše zastopan, bo moral zasedati 40 % položajev neizvršnih direktorjev. >>> VEČ

Če se bodo države članice odločile, da bodo nova pravila veljala tako za neizvršne kot izvršne direktorje, bo moral delež slabše zastopanega spola znašati 33 %. Cilj 40 % za neizvršne direktorje ter 33 % za neizvršne in izvršne direktorje bodo morala podjetja doseči do 30. junija 2026, so sporočili iz Sveta EU, v katerem so zastopane države članice, in parlamenta. Če tega ne bodo dosegli, bodo morala podjetja uvesti transparentne postopke za izbor in imenovanje članov upravnih odborov, s katerimi bodo odpravili neuravnoteženost. Predlog direktive vključuje tudi sorazmerne kazni za podjetja, ki ne bodo upoštevala pravil.

Pravila sicer ne bodo veljala za mala in srednja podjetja z manj kot 250 zaposlenimi. Preostala podjetja pa bodo morala o uravnoteženosti upravnih odborov enkrat letno poročati pristojnim nacionalnim oblastem. Če cilj ne bo izpolnjen, bodo morala pojasniti, kako ga bodo dosegla.

Predlog direktive morata zdaj Svet EU in Evropski parlament še uradno potrditi. Veljati bo začela 20 dni po objavi v uradnem listu EU, pri čemer bodo imele članice dve leti za implementacijo.

Po navedbah Sveta je bilo sicer v EU v zadnjih desetih letih doseženega nekaj napredka na področju enakopravnosti spolov v upravnih odborih podjetij. Leta 2011 je v upravnih odborih sedelo 10,3 % žensk, oktobra lani pa 30,6 %. Upravne odbore jih je leta 2011 vodilo 3 %, lani pa 8,5. Razlike med državami članicami so sicer precejšnje. 


Nazaj

Postanite član ZNS in si zagotovite številne prednosti:

  • vse strokovne vire, ki so potrebni za vaše delo,
  • gradiva in posnetke izobraževanj,
  • hitro strokovno pomoč in dostop do zbirke pravnih nasvetov,
  • obveščanje o domačih in mednarodnih novostih, strokovnih stališčih ZNS, odprtih javnih pozivih za članstvo v nadzornih svetih ali komisijah,
  • udeležba na brezplačnih članskih dogodkih in znižana kotizacije za izobraževanja.

Člane spodbujamo k strokovnemu razvoju in spoštovanju profesionalne etike.

Več o članstvu

Slika 1
Slika 1
Slika 1
Slika 1

Združenje nadzornikov Slovenije v številkah 2023

729

članov

13

korporativnih članov

661

imetnikov Certifikata ZNS

3273

imetnikov Potrdila za nadzornike

48 izobraževanj

1093

udeležencev izobraževanj

Piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke.
Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.

Odpri/zapri