Z delovanjem je pričel Chapter Zero Slovenia

18. 04. 2023
Dogodki

Chapter Zero Slovenia: Ukrepanje v luči podnebnih sprememb je nujno

V torek, 18. aprila, je z delovanjem pričel Chapter Zero Slovenia. Gre za 25. nacionalno pobudo v  globalni mreži Climate Governance Initiative, katere namen je organe vodenja in nadzora družb spodbuditi k ukrepanju kot odziv na podnebne spremembe. Ob ustanovitvi Chapter Zero Slovenia so Britansko-slovenska gospodarska zbornica, Združenje nadzornikov Slovenije in Deloitte Slovenia organizirali otvoritveni dogodek, ki se ga je udeležilo več kot 150 udeležencev, da bi razpravljali o tem, kako lahko slovensko gospodarstvo aktivno prispeva k zmanjševanju podnebnih tveganj in spodbujanju trajnostnega razvoja. Chapter Zero Slovenia tako predstavlja pomemben korak v prizadevanjih za učinkovito upravljanje podnebnih izzivov na ravni gospodarskih družb v Sloveniji.

Pobuda poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednice Republike Slovenije dr. Nataše Pirc Musar, ki je na dogodku nastopila kot častna govorka in povedala: »Sama zeleni prehod vidim predvsem kot priložnost, ki je ne smemo zamuditi. Vidim ga kot strategijo za upravljanje tveganj ob maksimalnem izkoriščanju novih priložnosti, ki jih ponuja. Gospodarstvo ima pri tem izjemno pomembno vlogo, morda celo najpomembnejšo.« Zbrane je uvodoma nagovoril tudi častni predsednik Chapter Zero Slovenia, Miha Košak, ki se je zahvalil vsem vpletenim za vložen trud in energijo in povedal, da si bo novoustanovljeni Chapter Zero Slovenia prizadeval postati gonilna sila pri naslavljanju izzivov, ki so povezani s podnebnimi vprašanji.

Na kratki okrogli mizi so se predstavili tudi trije ustanovni člani Chapter Zero Slovenia: Barbara Uranjek, direktorica Britansko-slovenske gospodarske zbornice, Gorazd Podbevšek, predsednik Združenja nadzornikov Slovenije in mag. Barbara Žibret Kralj, izvršna direktorica družbe Deloitte Slovenija. Trdno podpirajo idejo, da morajo okoljski vplivi poslovanja in pomen podnebnih sprememb postati ena izmed prioritet slovenskih gospodarskih družb, vsi pa bodo aktivno sodelovali pri razvoju ustreznih kompetenc in zavedanja organov vodenja in nadzora. ''Naj dodam, da podnebne spremembe niso zgolj izzivi, s katerimi se danes soočajo podjetja po vsem svetu. So tudi velika priložnost in Slovenija pri tem ni izjema. In ravno prepoznavanje priložnosti mora postati temelj razprave za vsako podjetje. Po današnjem dnevu sem prepričana, da imamo orodja in znanja, ki jih potrebujemo za dosego pravega cilja«, je ob uvodnem nagovoru sklenila Barbara Žibret Kralj, Deloitte.

 

Zbrane je v nadaljevanju nagovorila tudi britanska veleposlanica v Sloveniji Tiffany Sadler, ki je v Sloveniji že dve leti in pol in ves čas aktivno podpira projekte usmerjene k podnebju. Tudi zasebno podnebno odgovornost postavlja visoko na svojo listo prioritet – tudi v Združeno kraljestvo se, če le lahko, vozi z vlakom.

Osrednja govorka Karina Litvack, predsednica Climate Governance Initiative in članica nadzornega odbora pri družbi Eni, je v pogovoru z Mojco Markizeti, vodjo delovne skupine Chapter Zero Slovenia in direktorico za ESG in podnebje pri družbi Deloitte Slovenija, naslovila 8 načel podnebnega upravljanja, ki jih Climate Governance Initiative postavlja v središče svojega delovanja. Načela postavljajo jasne usmeritve članom izvršnih in neizvršnih odborov družb, kako zeleni prehod in podnebna vprašanja inkorporirati v svoj odločevalski proces in nenazadnje poslovne strategije.

 

Na dogodku je nastopila tudi mag. Mojca Dolinar, direktorica Urada za meteorologijo, hidrologijo in oceanografijo na Ministrstvu za okolje, podnebje in energijo, ki je predstavila pretresljive napovedi o tem, kako se bo spreminjalo podnebje v Sloveniji: »V prihodnjih letih lahko pričakujemo, da bo v Ljubljani letno tudi do 90 vročih dni, kar pomeni, da bodo temperature presegle 30 stopinj, po drugi strani pa lahko pričakujemo tudi zelo mrzle zime

V luči grozljivih napovedi je Mojca Markizeti, vodja delovne skupine Chapter Zero Slovenia, za zaključek vodila še pogovor s predstavniki gospodarstva. Maja Brelih Lotrič, direktorica podjetja Lotrič Meroslovje, je predstavnica mlajše generacije, ki trajnost v podjetju postavlja visoko na seznam prioritet in se zaveda, da je znanje, ki ga lahko v okviru take pobude pridobi, dragocenega pomena. Dr. Tomaž Vuk, predsednik upravnega odbora Salonit Anhovo, pravi, da imamo dostop do vsega znanja in tehnologije, da lahko naredimo korak v pravo smer, vendar pa čakamo na standardizacijo produktov. Banka NLB, ki tudi kotira na londonski borzi, k podnebnemu upravljanju aktivno pristopa Andreas Klingen, namestnik predsednika nadzornega sveta NLB, je povedal, da razvijajo t.i. »sustainability governance«, implementirajo mnoge nadgradnje in so predani podporniki Chapter Zero Slovenia. Na okrogli mizi je nastopila tudi mag. Barbara Gorjup, direktorica in ustanoviteljica podjetja Baklus in nadzornica v mnogih družbah, ki aktivno v svoj fokus postavlja prav podnebje.

 

Tina Kobilšek, vodja za podnebne politike na Ministrstvu za okolje, podnebje in energijo, je nujnost podnebnega ukrepanja ponazorila tako: »Vsi vemo, da moramo k zobozdravniku, a vemo tudi, da bo situacija še veliko slabša, če gremo šele takrat, ko nas nekaj že zelo boli.« Dodala je še, da na ministrstvu aktivno pristopajo k upravljanju podnebnih tveganj in pripravljajo predlogo podnebnega zakona, nacionalnega energetsko-podnebnega načrta in revidirajo program Sklada za podnebne spremembe, ki bo pomagal gospodarstvu in podjetjem pri zelenem prehodu.
 


Povezane vsebine:

>>> Vabljeni v fotogalerijo
>>> Zakaj Chapter Zero Slovenia?

 

 

 


Nazaj

Sorodne novice

Odgovornosti in pristojnosti NS in podpora komisij NS na področju umetne inteligence

Odgovornosti in pristojnosti NS in podpora komisij NS na področju umet

Vloga NS pri nadzoru poslovanja družb na področju uporabe umetne inteligence (UI).

Preberi več
23. 04. 2024 Stroka, Priporočamo
European Corporate Governance Conference 2024 - pogled nazaj

European Corporate Governance Conference 2024 - pogled nazaj

na voljo sta povzetek in posnetek konference.

Preberi več
19. 04. 2024 Mednarodne novice
ecoDa - Sporazum o čezmejnem članstvu

ecoDa - Sporazum o čezmejnem članstvu

... 50 % popust pri plačilu članarine ob včlanitvi v članstvo drugih združenj v tujini, ki so člani ecoDa.

Preberi več
19. 04. 2024 Mednarodne novice
Priorities for Audit Committee Work 2024 / 2025

Priorities for Audit Committee Work 2024 / 2025

.... v angleščini.

Preberi več
17. 04. 2024 Knjižnica

Postanite član ZNS in si zagotovite številne prednosti:

  • vse strokovne vire, ki so potrebni za vaše delo,
  • gradiva in posnetke izobraževanj,
  • hitro strokovno pomoč in dostop do zbirke pravnih nasvetov,
  • obveščanje o domačih in mednarodnih novostih, strokovnih stališčih ZNS, odprtih javnih pozivih za članstvo v nadzornih svetih ali komisijah,
  • udeležba na brezplačnih članskih dogodkih in znižana kotizacije za izobraževanja.

Člane spodbujamo k strokovnemu razvoju in spoštovanju profesionalne etike.

Več o članstvu

Slika 1
Slika 1
Slika 1
Slika 1

Združenje nadzornikov Slovenije v številkah 2023

729

članov

13

korporativnih članov

661

imetnikov Certifikata ZNS

3273

imetnikov Potrdila za nadzornike

48 izobraževanj

1093

udeležencev izobraževanj

Piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke.
Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.

Odpri/zapri