Ob mednarodnem dnevu žena - Evropski barometer raznolikosti spolov

08. 03. 2023
Aktualno, Mednarodne novice

Evropski barometer raznolikosti spolov, ki sta ga ob mednarodnem dnevu žena, objavila Ethics & Boards in ecoDa razkriva, da je kljub temu, da družbe vedno bolj upoštevajo pomen raznolikosti v organih vodenja in nadzora, treba še veliko postoriti na ravni izvršnih funkcij.

Večina evropskih družb, ki kotirajo na borzi razume prednosti raznolike uprave. V letu 2023 ima tako 80,7 % družb indeksa Stoxx Europe 600 (pomemben kazalnik gospodarskega stanja v Evropi, saj odraža stanje in pričakovanja evropskih podjetij glede prihodnjega poslovanja), vsaj 33,3 % žensk v svojih organih vodenja in nadzora, kot zahteva direktiva. Več kot polovica jih ima celo višji odstotek od 40 %. Nasprotno pa je število žensk, ki tem družbam predsedujejo, še vedno zelo nizko: evropsko povprečje je 11,2 % (Stoxx Europe 600). Odstotek žensk na vodilnih položajih v družbah v zadnjih petih letih postopoma narašča, kljub temu rezultati ostajajo slabi, saj je evropsko povprečje le 24,3 %. Države, ki imajo dobre rezultate, so tiste kjer so dobri tudi rezultati glede raznolikosti v sami sestavi organov vodenja in nadzora: Norveška, Švedska, Finska, Francija in Združeno kraljestvo.
>>> European Gender Diversity Barometer

Kako je v Sloveniji?

Združenje nadzornikov Slovenije in Deloitte že četrto leto spremljata stanje glede uravnotežene spolne zastopanosti v organih vodenja in nadzora in ugotavljata, da le 18 izmed 55 borznih in državnih družb v upravljanju SDH že danes izpolnjuje cilje iz pobude ZNS 40/33/2026 in evropske direktive, kar je manj kot tretjina. Ob tem jih je kar 15 % brez spolne raznolikosti v teh organih. Čeprav se je v tem obdobju spolna zastopanost v upravah izboljšala, pa gre tudi za spremembe vzorca družb – nekatere so namreč izstopile s trga vrednostnih papirjev – in v redkih primerih tudi velikosti uprav. Na področju spolne zastopanosti v nadzornih svetih je trend še počasnejši kot pri upravah družb. Pomemben napredek je opazen v glasovanju SDH na skupščinah družb, ki jih upravlja: medtem ko je bilo konec leta 2021 med novoimenovanimi člani nadzornih svetov le 11 % žensk, jih je bilo konec leta 2022 že 28 %.

Vsem članicam ZNS, imetnicam Certifikata ZNS in drugim kolegicam čestitamo ob mednarodnem dnevu žena!

Sorodne novice

European Corporate Governance Conference 2024 - pogled nazaj

na voljo sta povzetek in posnetek konference.

19. 04. 2024 Mednarodne novice
ecoDa - Sporazum o čezmejnem članstvu

... 50 % popust pri plačilu članarine ob včlanitvi v članstvo drugih združenj v tujini, ki so člani ecoDa.

19. 04. 2024 Mednarodne novice
Priorities for Audit Committee Work 2024 / 2025

.... v angleščini.

17. 04. 2024 Knjižnica
Razkrivanje pravnih poslov v Poročilih o odnosih do povezanih družb

Mnenje ANR: razkrivanje pravnih poslov v Poročilih o odnosih do povezanih družb, pripravljenih v skladu s 3. odst ...

10. 04. 2024 Stroka

Postanite član ZNS in si zagotovite številne prednosti:

• vse strokovne vire, ki so potrebni za vaše delo,
  • gradiva in posnetke izobraževanj,
  • hitro strokovno pomoč in dostop do zbirke pravnih nasvetov,
  • obveščanje o domačih in mednarodnih novostih, strokovnih stališčih ZNS, odprtih javnih pozivih za članstvo v nadzornih svetih ali komisijah,
  • udeležba na brezplačnih članskih dogodkih in znižana kotizacije za izobraževanja.

Člane spodbujamo k strokovnemu razvoju in spoštovanju profesionalne etike.

Več o članstvu

Slika 1