Pripombe na osnutek Predloga ZGD-1M

02. 11. 2023
Stroka, Zakonodaja

Do 31. oktobra 2023 je bil v javni obravnavi osnutek predloga zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o gospodarskih družbah (novela ZGD-1M).

S tem se v slovenski pravni red prenašajo tri direktive Evropskega parlamenta in Sveta s področij javnega razkrivanja davčnih informacij v zvezi z dohodki, poročanja podjetij o trajnostnosti ter zagotavljanja uravnotežene zastopanosti spolov.

Združenje Manager (ZM) in Združenje nadzornikov Slovenije (ZNS) si kot predstavnika civilne družbe in stroke s svojimi aktivnostmi že vrsto let prizadevata za bolj uravnoteženo spolno zastopanost v poslovodnih in nadzornih organih gospodarskih družb. V okviru svoje skupne pobude predlagata zakonsko ureditev tega področja po vzoru drugih evropskih držav, ki so se odločile za aktivnejši pristop za doseganje cilja večje zastopanosti manj zastopanega spola v poslovodnih in nadzornih organih gospodarskih družb.

ZM in ZNS tako predlagamo usklajene štiri vsebinske spremembe besedila členov novele ZGD-1M:

  • Obvezna kvota za neizvršne in izvršne člane
  • Razširitev obsega družb zavezank
  • Prehodno obdobje za uveljavitev ukrepov
  • Razširitev nabora sankcij


Kljub mnogim prizadevanjem in ozaveščanju na tem področju pri nas so spremembe, ki temeljijo na prostovoljnem doseganju ciljev za uravnoteženo spolno zastopanost v organih v poslovodnih in nadzornih organih gospodarskih družb, prepočasne ali jih ni, saj mnoge družbe tem prizadevanjem ne sledijo. Njihova spolna zastopanost v teh organih pa ostaja nespremenjena in tudi brez pritiska delničarjev in drugih deležnikov korporacijskega upravljanja za potrebne spremembe.

Obe združenji pozdravljata smer, ki jo je zastavila EU direktiva o zagotavljanju uravnotežene zastopanosti spolov med direktorji družb, ki kotirajo na borzi, in s tem povezanih ukrepih, vendar menita, da bi morali biti cilji in ukrepi za dosego le-teh zastavljeni bolj ambiciozno. Raznolikost vodstev gospodarskih družb dokazano prispeva k boljšemu poslovanju. Koeficient donosnosti naložb (ROI) v Fortune 500 podjetjih z vsaj 3 ženskami v upravi znaša 46%. Podjetja z raznolikim vodstvenim timom ustvarijo 19% več prihodkov od inovacij. Čista dobičkonosnost prihodkov v podjetjih, kjer ženske zasedajo vsaj 30% vodstvenih položajev je 6% višja, kot sicer. Za 9% je v podjetjih, ki imajo nadpovprečno raznolike vodstvene ekipe, višja tudi EBIT marža.

V predlogu novele ZGD-1M, ki je v javni razpravi, je obseg družb zavezank zastavljen preozko, saj bi zajel le približno 30 gospodarskih družb. Ta obseg je potrebno razširiti, da bo slovensko gospodarstvo lahko v čim večji meri doseglo pozitivne učinke, ki jih prinaša raznoliko vodstvo. Delež zastopanosti posameznega spola, kot je določen v predlogu novele ZGD-1M, dopušča veliko prostora za imenovanje manj zastopanega spola zlasti na neizvršne (nadzorne) funkcije. Pomembno je, da je uravnotežena zastopanost spolov zagotovljena tudi oziroma zlasti na izvršnih funkcijah v podjetjih, kje se sprejemajo najpomembnejše, strateške odločitve.

Zastavljene cilje bo nemogoče doseči brez učinkovitih, sorazmernih in odvračilnih sankcij. Veljavni ZGD-1 v 392. členu predvideva ničnost volitev članov nadzornega sveta ali upravnega odbora v primeru, če je nadzorni svet ali upravni odbor sestavljen v nasprotju z zakonom ali statutom. Neutemeljena in diskriminatorna je določba predlagane novele ZGD-1M, ki določa izjemo od ničnosti v primeru, ko gre za kršitve ukrepov za spolno uravnoteženje organov družb.

 

Povezane vsebine:


Nazaj

Sorodne novice

Novi člani organov ZNS

Novi člani organov ZNS

Skupščina ZNS je potrdila nove člane organov ZNS.

Preberi več
29. 04. 2024 Delo organov
Odgovornosti in pristojnosti NS in podpora komisij NS na področju umetne inteligence

Odgovornosti in pristojnosti NS in podpora komisij NS na področju umet

Vloga NS pri nadzoru poslovanja družb na področju uporabe umetne inteligence (UI).

Preberi več
23. 04. 2024 Stroka, Priporočamo
European Corporate Governance Conference 2024 - pogled nazaj

European Corporate Governance Conference 2024 - pogled nazaj

na voljo sta povzetek in posnetek konference.

Preberi več
19. 04. 2024 Mednarodne novice
ecoDa - Sporazum o čezmejnem članstvu

ecoDa - Sporazum o čezmejnem članstvu

... 50 % popust pri plačilu članarine ob včlanitvi v članstvo drugih združenj v tujini, ki so člani ecoDa.

Preberi več
19. 04. 2024 Mednarodne novice

Postanite član ZNS in si zagotovite številne prednosti:

  • vse strokovne vire, ki so potrebni za vaše delo,
  • gradiva in posnetke izobraževanj,
  • hitro strokovno pomoč in dostop do zbirke pravnih nasvetov,
  • obveščanje o domačih in mednarodnih novostih, strokovnih stališčih ZNS, odprtih javnih pozivih za članstvo v nadzornih svetih ali komisijah,
  • udeležba na brezplačnih članskih dogodkih in znižana kotizacije za izobraževanja.

Člane spodbujamo k strokovnemu razvoju in spoštovanju profesionalne etike.

Več o članstvu

Slika 1
Slika 1
Slika 1
Slika 1

Združenje nadzornikov Slovenije v številkah 2023

729

članov

13

korporativnih članov

661

imetnikov Certifikata ZNS

3273

imetnikov Potrdila za nadzornike

48 izobraževanj

1093

udeležencev izobraževanj

Piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke.
Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.

Odpri/zapri