Za podnebne spremembe smo krivi sami, posledice so že tukaj,...

10. 10. 2023
Dogodki

Podnebne spremembe so dejstvo, k trajnostni preobrazbi pa moramo prispevati vsi, so strinjali udeleženci včerajšnjega dogodka »Od kriznega managementa do sistemskega pristopa k trajnostni transformaciji«, ki ga je organizirala pobuda Chapter Zero Slovenia. Pri tem bo pomembno vlogo igralo tudi gospodarstvo, ki bo moralo spremembe vzeti v obzir.

Podnebne spremembe in njihove posledice se kažejo hitreje od napovedi, je dejal v. d. direktorja direktorata za podnebne politike na Ministrstvu za okolje, podnebje in energijo Andrej Gnezda. »Podnebne spremembe so dejstvo in gospodarstvo ni imuno na te spremembe,« je poudaril.

»Za podnebne spremembe smo krivi sami, kar je neizpodbitno dejstvo,« je izpostavil dr. Žiga Zaplotnik iz Evropskega centra za srednjeročne napovedi vremena in ljubljanske fakultete za matematiko in fiziko. Kot je navedel, so Alpe vroča točka podnebnih sprememb in s tem tudi Slovenija. Slovenija je med najhitreje segrevajočimi se naseljenimi območji na svetu in glede na trenutne politike se bo v Sloveniji temperatura do konca stoletja dvignila za 4,9 stopinj Celzija, kar bo povzročilo še večjo izpostavljenost ekstremnim vremenskim pojavom in vročinskim valovom.
»Emisije toplogrednih plinov se morajo precej zmanjšati,« je poudaril Zaplotnik in dodal, da podnebni cilji ne smejo biti nekaj, čemur sledimo zaradi zavez, ampak zaradi naših otrok. »Rast temperature se ustavi v desetletju, ko ustavimo emisije toplogrednih plinov,« je poudaril in zaključil z mislijo: "Rešitve so povsem v naših rokah, potrebujemo voljo in moč, da jih implementiramo."

Ob zavedanju, da je doseganje brezogljične prihodnosti odgovornost vsakega posameznika, je Meta Pezdir, projektna vodja v Circular Change, predstavila spletno orodje lifestyletest.eu za merjenje ogljičnega odtisa, kjer lahko vsak izračuna svoj ogljični odtis in dobi konkretne predloge, kako bi ga lahko zmanjšal.

Sledila je panelna razprava, ki jo je povezovala Kim Turk Mehes, višja menedžerka in vodja za trajnostni razvoj pri Deloitte Slovenija ter vodja delovne skupine, Chapter Zero Slovenia. Predsednik uprave Zavarovalnice Sava Jošt Dolničar se je strinjal, da moramo k boju proti podnebnim spremembam pristopiti vsi, saj če bo vsak nekaj naredil, bo to pomagalo. Čeprav v podjetju posvečajo pozornost predvidevanju povratnih vremenskih dogodkov, jih je avgustovska ujma vseeno presenetila. Po njegovih navedbah namreč za polovico objektov projekcije niso napovedovale nobenih poplav. Snovalce različnih projektov je pozval, da se ti že ob načrtovanju projektov pozanimajo, kaj zavarovalnice zavarujejo.
Podjetja naj zaposlenim nudijo možnost izobraževanja, vodijo pa naj jih osebe, ki so zavezane trajnostnim zavezam preobrazbe, je poudarila glavna direktorica za področje človeških virov in komunikacij A1 Slovenija Larisa Grizilo. »Začeti moramo drugače razmišljati in delati,« je povedala in dodala, da je ključ do uspeha, da vsi naredimo malo.
Da je treba ozavestiti tudi potrošnike, pa je dejal direktor Evrosada Boštjan Kozole. Kot je pojasnil, sadje in zelenjava zaradi vseh spreminjajočih se vremenskih pogojev in s tem povezanih škodljivcev ne moreta biti poceni, vremenske ujme pa vplivajo tudi na izbiro na trgovskih policah.

Da bodo gospodarske družbe prve pri prilagajanju na podnebne spremembe, medtem ko pri njihovem omejevanju ne bo tako, pa je izpostavil predsednik Združenja nadzornikov Slovenije Gorazd Podbevšek. »Imamo 200 držav in osem milijard ljudi, pri čemer ima vsak svojo računico,« je dejal in dodal, da je napredek viden, vendar se vseeno o podnebnim spremembah premalo pogovarjamo. Dogodek je zaključil s sporočilom o pomembni vlogi, ki jo imajo gospodarske družbe pri oblikovanju trajnostne prihodnosti, ki presega njihove lastne interese in stremi k širšemu dobremu.


Chapter Zero Slovenia je pobuda za obvladovanje podnebnih sprememb, katere namen je povezati člane nadzornih svetov, uprav in upravnih odborov ter jim predati znanje o vodenju razprav o vplivih podnebnih sprememb. >>> VEČ


Povezane vsebine

8 načel podnebnega upravljanja

Podnebne spremembe v zadnjih letih predstavljajo vse večje ...

Poglej dokument
18. 04. 2023 - Publikacije trajnostno poslovanje, chapter zero

 


Nazaj

Sorodne novice

Novi člani organov ZNS

Novi člani organov ZNS

Skupščina ZNS je potrdila nove člane organov ZNS.

Preberi več
29. 04. 2024 Delo organov
Odgovornosti in pristojnosti NS in podpora komisij NS na področju umetne inteligence

Odgovornosti in pristojnosti NS in podpora komisij NS na področju umet

Vloga NS pri nadzoru poslovanja družb na področju uporabe umetne inteligence (UI).

Preberi več
23. 04. 2024 Stroka, Priporočamo
European Corporate Governance Conference 2024 - pogled nazaj

European Corporate Governance Conference 2024 - pogled nazaj

na voljo sta povzetek in posnetek konference.

Preberi več
19. 04. 2024 Mednarodne novice
ecoDa - Sporazum o čezmejnem članstvu

ecoDa - Sporazum o čezmejnem članstvu

... 50 % popust pri plačilu članarine ob včlanitvi v članstvo drugih združenj v tujini, ki so člani ecoDa.

Preberi več
19. 04. 2024 Mednarodne novice

Postanite član ZNS in si zagotovite številne prednosti:

  • vse strokovne vire, ki so potrebni za vaše delo,
  • gradiva in posnetke izobraževanj,
  • hitro strokovno pomoč in dostop do zbirke pravnih nasvetov,
  • obveščanje o domačih in mednarodnih novostih, strokovnih stališčih ZNS, odprtih javnih pozivih za članstvo v nadzornih svetih ali komisijah,
  • udeležba na brezplačnih članskih dogodkih in znižana kotizacije za izobraževanja.

Člane spodbujamo k strokovnemu razvoju in spoštovanju profesionalne etike.

Več o članstvu

Slika 1
Slika 1
Slika 1
Slika 1

Združenje nadzornikov Slovenije v številkah 2023

729

članov

13

korporativnih članov

661

imetnikov Certifikata ZNS

3273

imetnikov Potrdila za nadzornike

48 izobraževanj

1093

udeležencev izobraževanj

Piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke.
Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.

Odpri/zapri