Pobuda 40/33/2026

03. 02. 2022
Sporočila za javnost, Stroka

Pripravili smo poročilo o glasovanju SDH za leto 2021 na skupščinah družb za katere spremljamo doseganje ciljev iz pobude 40/33/2026, ki ga letno pripravljamo v sodelovanju s partnerjem projekta Deloitte Slovenija.

V letu 2021 se je stanje glede zastopanosti žensk med novoimenovanimi člani nadzornih svetov, ki jih je bilo le 11,4 %, glede na leto 2020 pomembno poslabšalo, ko jih je bilo 21,9 %. Pri tem je SDH z nasprotnimi predlogi imenoval 3 moške namesto skupščini predlaganih kandidatk za članice nadzornih svetov.

Prav tako predstavljamo še obdobno poročilo o napredku glede doseganja spolne raznolikosti v organih vodenja in nadzora v obdobju od 1. 9. do 31. 12. 2021. V njem predstavljamo 18 družb, ki so v tem obdobju imele spremembe v sestavi teh organov in prikazujemo njihovo doseganje ciljev spolne zastopanosti iz pobude 40/33/2026:
- 9 družb je napredovalo – 5 jih zdaj dosega cilje iz pobude (GEN energija, Intereuropa, Terme Olimia, Unior, Uradni list), ostale 4 družbe, kljub napredku še ne dosegajo ciljev iz pobude – Elektro Ljubljana, Istrabenz, Pošta Slovenije, Union Hotels Collection.
- 7 družb, ki ne dosegajo ciljev iz pobude, je kljub možnosti za spremembo, ohranilo obstoječe stanje – Elektro Maribor, HIT, KD, KD group, Sava, Telekom Slovenije, VGP.
- 2 družbi sta nazadovali in ne dosegata ciljev iz pobude – HSE in Luka Koper.

V poročilu predstavljamo tudi stanje v 56-ih družbah v vzorcu, za katere spremljamo sledenje pobudi 40/33/2026 na dan 31.12.2021. Izračunali smo, da jih:
- 32 % (18 družb) dosega ciljno spolno zastopanost 40/33 – kar je več kot v preteklem obdobju na dan 31.12.2020 (12 družb).
- 68 % (38 družb) ne dosega ciljne spolne zastopanosti 40/33 – kar je manj kot v preteklem obdobju na dan 31.12.2020 (44 družb): med njimi je 11 družb brez spolne raznolikosti (10 družb, ki ima v sestavi teh organov samo moške in 1 družba, kjer so samo ženske).

18 družb (32 %) dosega ciljno spolno zastopanost 40/33 na dan 31. 12. 2021:

Rezultati iz obeh predstavljenih poročil govorijo sami zase. Na ZNS si bomo skupaj z drugimi deležniki na tem področju z različnimi aktivnostmi prizadevali za spremembe na tem področju. Za letos načrtujemo oblikovanje predloga za zakonsko ureditev tega področja vzporedno z napovedjo evropske direktive, ki naj bi jo Evropska komisija po desetih letih ponovo postavila med svoje letošnje prioritete.

Sorodne novice

Nova Direktiva glede poročanja podjetij o trajnostnosti (CSRD)

Svet Evropske unije je danes potrdil direktivo o poročanju podjetij o trajnostnosti.

28. 11. 2022 Stroka, Mednarodne novice
Praktični primeri preprečevanja nastanka korupcijskih tveganj in izogibanje nasprotju interesov

Praktični primeri preprečevanja nastanka korupcijskih tveganj in izogi

Na voljo je posnetek...

17. 11. 2022 Aktualno, Dogodki
ecoDa and Ethics & Boards European Corporate Governance Barometer

ESG emerges as remuneration criteria.

14. 11. 2022 Mednarodne novice

Postanite član ZNS in si zagotovite številne prednosti:

• vse strokovne vire, ki so potrebni za vaše delo,
  • gradiva in posnetke izobraževanj,
  • hitro strokovno pomoč in dostop do zbirke pravnih nasvetov,
  • obveščanje o domačih in mednarodnih novostih, strokovnih stališčih ZNS, odprtih javnih pozivih za članstvo v nadzornih svetih ali komisijah,
  • udeležba na brezplačnih članskih dogodkih in znižana kotizacije za izobraževanja.

Člane spodbujamo k strokovnemu razvoju in spoštovanju profesionalne etike.

Več o članstvu

Slika 1