Posnetek: Otvoritveni dogodek Chapter Zero Slovenia

08. 05. 2023
Dogodki

18. aprila, je z delovanjem pričel Chapter Zero Slovenia. Gre za 25. nacionalno pobudo v globalni mreži Climate Governance Initiative, katere namen je organe vodenja in nadzora družb spodbuditi k ukrepanju kot odziv na podnebne spremembe. Ob ustanovitvi Chapter Zero Slovenia so Britansko-slovenska gospodarska zbornica, Združenje nadzornikov Slovenije in Deloitte Slovenia organizirali otvoritveni dogodek, ki se ga je udeležilo več kot 150 udeležencev, da bi razpravljali o tem, kako lahko slovensko gospodarstvo aktivno prispeva k zmanjševanju podnebnih tveganj in spodbujanju trajnostnega razvoja.

Chapter Zero Slovenia tako predstavlja pomemben korak v prizadevanjih za učinkovito upravljanje podnebnih izzivov na ravni gospodarskih družb v Sloveniji.

Celoten otvoritveni dogodek si lahko ogledate spodaj.


Pobuda poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednice Republike Slovenije dr. Nataše Pirc Musar, ki je na dogodku nastopila kot častna govorka in povedala: »Sama zeleni prehod vidim predvsem kot priložnost, ki je ne smemo zamuditi. Vidim ga kot strategijo za upravljanje tveganj ob maksimalnem izkoriščanju novih priložnosti, ki jih ponuja. Gospodarstvo ima pri tem izjemno pomembno vlogo, morda celo najpomembnejšo.« Zbrane je uvodoma nagovoril tudi častni predsednik Chapter Zero Slovenia, Miha Košak, ki se je zahvalil vsem vpletenim za vložen trud in energijo in povedal, da si bo novoustanovljeni Chapter Zero Slovenia prizadeval postati gonilna sila pri naslavljanju izzivov, ki so povezani s podnebnimi vprašanji.

Na kratki okrogli mizi so se predstavili tudi trije ustanovni člani Chapter Zero Slovenia: Barbara Uranjek, direktorica Britansko-slovenske gospodarske zbornice, Gorazd Podbevšek, predsednik Združenja nadzornikov Slovenije in mag. Barbara Žibret Kralj, izvršna direktorica družbe Deloitte Slovenija. Trdno podpirajo idejo, da morajo okoljski vplivi poslovanja in pomen podnebnih sprememb postati ena izmed prioritet slovenskih gospodarskih družb, vsi pa bodo aktivno sodelovali pri razvoju ustreznih kompetenc in zavedanja organov vodenja in nadzora. ''Naj dodam, da podnebne spremembe niso zgolj izzivi, s katerimi se danes soočajo podjetja po vsem svetu. So tudi velika priložnost in Slovenija pri tem ni izjema. In ravno prepoznavanje priložnosti mora postati temelj razprave za vsako podjetje. Po današnjem dnevu sem prepričana, da imamo orodja in znanja, ki jih potrebujemo za dosego pravega cilja«, je ob uvodnem nagovoru sklenila mag. Barbara Žibret Kralj, Deloitte.

Zbrane je v nadaljevanju nagovorila tudi britanska veleposlanica v Sloveniji Tiffany Sadler, ki je v Sloveniji že dve leti in pol in ves čas aktivno podpira projekte usmerjene k podnebju. Tudi zasebno podnebno odgovornost postavlja visoko na svojo listo prioritet – tudi v Združeno kraljestvo se, če le lahko, vozi z vlakom.

Osrednja govorka Karina Litvack, predsednica Climate Governance Initiative in članica nadzornega odbora pri družbi Eni, je v pogovoru z Mojco Markizeti, vodjo delovne skupine Chapter Zero Slovenia in direktorico za ESG in podnebje pri družbi Deloitte Slovenija, naslovila 8 načel podnebnega upravljanja, ki jih Climate Governance Initiative postavlja v središče svojega delovanja. Načela postavljajo jasne usmeritve članom izvršnih in neizvršnih odborov družb, kako zeleni prehod in podnebna vprašanja inkorporirati v svoj odločevalski proces in nenazadnje poslovne strategije.

Na dogodku je nastopila tudi Mojca Dolinar, direktorica Urada za meteorologijo, hidrologijo in oceanografijo na Ministrstvu za okolje, podnebje in energijo, ki je predstavila pretresljive napovedi o tem, kako se bo spreminjalo podnebje v Sloveniji: »V prihodnjih letih lahko pričakujemo, da bo v Ljubljani letno tudi do 90 vročih dni, kar pomeni, da bodo temperature presegle 30 stopinj, po drugi strani pa lahko pričakujemo tudi zelo mrzle zime.« V luči grozljivih napovedi je Mojca Markizeti, vodja delovne skupine Chapter Zero Slovenia, za zaključek vodila še pogovor s predstavniki gospodarstva. Maja Brelih Lotrič, direktorica podjetja Lotrič Meroslovje, je predstavnica mlajše generacije, ki trajnost v podjetju postavlja visoko na seznam prioritet in se zaveda, da je znanje, ki ga lahko v okviru take pobude pridobi, dragocenega pomena. Dr. Tomaž Vuk, predsednik upravnega odbora Salonit Anhovo, pravi, da imamo dostop do vsega znanja in tehnologije, da lahko naredimo korak v pravo smer, vendar pa čakamo na standardizacijo produktov. Banka NLB, ki tudi kotira na londonski borzi, k podnebnemu upravljanju aktivno pristopa Andreas Klingen, namestnik predsednika nadzornega sveta NLB, je povedal, da razvijajo t.i. »sustainability governance«, implementirajo mnoge nadgradnje in so predani podporniki Chapter Zero Slovenia. Na okrogli mizi je nastopila tudi mag. Barbara Gorjup, direktorica in ustanoviteljica podjetja Baklus in nadzornica v mnogih družbah, ki aktivno v svoj fokus postavlja prav podnebje.

Tina Kobilšek, vodja Sektorja za podnebne politike na Ministrstvu za okolje, podnebje in energijo, je nujnost podnebnega ukrepanja ponazorila tako: »Vsi vemo, da moramo k zobozdravniku, a vemo tudi, da bo situacija še veliko slabša, če gremo šele takrat, ko nas nekaj že zelo boli.« Dodala je še, da na ministrstvu aktivno pristopajo k upravljanju podnebnih tveganj in pripravljajo predlogo podnebnega zakona, nacionalnega energetsko-podnebnega načrta in revidirajo program Sklada za podnebne spremembe, ki bo pomagal gospodarstvu in podjetjem pri zelenem prehodu.

 

Povezane vsebine:


Pridružite se Chapter Zero Slovenia!

Postanite del skupnosti članov, ki podnebne vidike postavljajo v središče svojih poslovnih strategij. Članstvo je brezplačno in prinaša številne ugodnosti, saj omogoča dostop do:

 • vseh dogodkov, delavnic, spletnih seminarjev in drugih aktivnostih Chapter Zero Slovenia,
 • mesečnega novičnika o različnih dogodkih in vsebinah, povezanih s podnebnimi spremembami,
 • informacij o novih lokalnih in mednarodnih predpisih o podnebnih spremembah,
 • interakcije z družbami, ki so podnebne spremembe že uvrstile med prednostne naloge,
 • izmenjave izkušenj in znanja z drugimi člani,
 • mreženja in novih poznanstev,
 • sodelovanja na lokalnih in mednarodnih srečanjih, in še mnogo več.

 


Nazaj

Sorodne novice

GRADIVO - Upravljanje nasprotij interesov za člane uprav in nadzornih svetov

GRADIVO - Upravljanje nasprotij interesov za člane uprav in nadzornih

V spletni knjižnici je članom na voljo gradivo iz seminarja.

Preberi več
22. 05. 2024 Dogodki, Knjižnica
Gradivo - Korporacijsko upravljanje občinskih podjetij

Gradivo - Korporacijsko upravljanje občinskih podjetij

je na članom na voljo v spletni knjižnici ZNS.

Preberi več
15. 05. 2024 Dogodki, Knjižnica

Postanite član ZNS in si zagotovite številne prednosti:

 • vse strokovne vire, ki so potrebni za vaše delo,
 • gradiva in posnetke izobraževanj,
 • hitro strokovno pomoč in dostop do zbirke pravnih nasvetov,
 • obveščanje o domačih in mednarodnih novostih, strokovnih stališčih ZNS, odprtih javnih pozivih za članstvo v nadzornih svetih ali komisijah,
 • udeležba na brezplačnih članskih dogodkih in znižana kotizacije za izobraževanja.

Člane spodbujamo k strokovnemu razvoju in spoštovanju profesionalne etike.

Več o članstvu

Slika 1
Slika 1
Slika 1
Slika 1

Združenje nadzornikov Slovenije v številkah 2023

729

članov

13

korporativnih članov

661

imetnikov Certifikata ZNS

3273

imetnikov Potrdila za nadzornike

48 izobraževanj

1093

udeležencev izobraževanj

Piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke.
Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.

Odpri/zapri