Stališča ZNS

Pojasnilo Komisije za preprečevanje korupcije članom nadzornih svetov glede lobiranja

Komisija za preprečevanje korupcije (v nadaljevanju: Komisija) je na pobudo Strokovnega sveta ZNS za člane nadzornih svetov pripravila pojasnilo glede lobiranja v povezavi s funkcijo članstva v nadzornem svetu. Pojasnilo Komisije je pomembno orodje za to, da bodo člani nadzornih svetov delovali v skladu z zakonodajo, transparentno in etično.

Na podlagi drugega odstavka 11. člena in osme alineje 12. člena Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije (ZIntPK) Komisija podaja pojasnilo glede lobiranja, ki je pomembno za delo v nadzornih svetih:
- Pojasnilo je v pomoč pri tem, da so člani nadzornih svetov seznanjeni z zakonskimi določili o lobiranju in s tem preprečuje nezakonite in neetične prakse, ki bi lahko ogrozile zakonitost delovanja družbe.
- Pomaga članom nadzornih svetov upravljati tudi potencialne konflikte interesov, ki lahko nastanejo pri izvajanju več vlog (npr. kot član nadzornega sveta, lastnik podjetja ali svetovalec ministrstva).
- Pojasnilo spodbuja večjo transparentnost lobističnih aktivnosti, kar je ključno za ohranjanje zaupanja javnosti in drugih deležnikov v delovanje gospodarskih družb.
- Člane nadzornih svetov seznanja z njihovimi zakonskimi obveznostmi glede registracije lobistov in poročanja o lobističnih aktivnostih, kar zmanjšuje tveganje za pravne posledice zaradi neizpolnjevanja teh obveznosti.

Položaji, v katerih je pojasnilo še posebej pomembno:
- Člani nadzornih svetov, če niso registrirani lobisti, ne morejo zakonito lobirati za gospodarsko družbo, član nadzornega sveta katere so.
- V primerih, ko člani nadzornih svetov sodelujejo z državnimi organi ali so vključeni v medresorske delovne skupine kot strokovnjaki, morajo biti pozorni na določila o lobiranju, da se izognejo nezakonitemu vplivanju.
- Ko posamezniki nastopajo v več vlogah, npr. kot člani nadzornega sveta in obenem kot lastniki podjetij ali svetovalci, je ključno, da razumejo, katere interese zastopajo v določeni vlogi in kako upravljati potencialne konflikte interesov.
- Člani nadzornih svetov, ki nameravajo lobirati, morajo biti seznanjeni s pogoji za registracijo in obveznostmi poročanja, da se izognejo pravnim posledicam zaradi neizpolnjevanja teh obveznosti.

 

Postanite član ZNS in si zagotovite številne prednosti:

  • vse strokovne vire, ki so potrebni za vaše delo,
  • gradiva in posnetke izobraževanj,
  • hitro strokovno pomoč in dostop do zbirke pravnih nasvetov,
  • obveščanje o domačih in mednarodnih novostih, strokovnih stališčih ZNS, odprtih javnih pozivih za članstvo v nadzornih svetih ali komisijah,
  • udeležba na brezplačnih članskih dogodkih in znižana kotizacije za izobraževanja.

Člane spodbujamo k strokovnemu razvoju in spoštovanju profesionalne etike.

Več o članstvu

Slika 1
Slika 1
Slika 1
Slika 1

Združenje nadzornikov Slovenije v številkah 2023

729

članov

13

korporativnih članov

661

imetnikov Certifikata ZNS

3273

imetnikov Potrdila za nadzornike

48 izobraževanj

1093

udeležencev izobraževanj

Piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke.
Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.

Odpri/zapri