Prijavitelji kot ključni akterji integritetne družbe

06. 12. 2023
Aktualno

Integriteta je neločljivo povezana z dobrovernimi prijavitelji nepravilnosti, prijavitelji pa so ključni pri odkrivanju kršitev integritete. Oboje pa je bistveno za uspešno preprečevanje korupcije, je bilo ključno sporočilo včerajšnjega (5. december)  osrednjega dogodka Tedna preprečevanja korupcije v organizaciji Komisije za preprečevanje korupcije. »Ker je integriteta predpogoj za zaupanje, vodenje z dobrim zgledom in pristno zaščito prijaviteljev, je ključno, da ni zgolj standard v zakonu, ampak da to postane tudi v praksi,« je izpostavil predsednik Komisije za preprečevanje korupcije dr. Robert Šumi.

Na dogodku "Prijavitelji kot ključni akterji integritetne družbe" so ugledni strokovnjaki spregovorili o prijaviteljih, njihovi zaščiti in zakonodaji, ki jo ureja, ter o ključni vlogi prijaviteljev pri odkrivanju kršitev integritete, kot jo opredeljuje Zakon o integriteti in preprečevanju korupcije. Da je izrednega pomena preventivno delo in kontinuirano ozaveščanje  so se strinjali tudi sogovorniki na okrogli mizi, kjer je sodelovala tudi mag. Irena Prijović, izvršna direktorica ZNS in še posebej poudarila, da je v kadrovskih postopkih ocenjevanje integritete posameznika najtežja in najbolj zahtevna naloga.

Predstavila je tudi svojo izkušnjo s prijavo nepravilnosti, sicer v času, ko zakona o zaščiti prijaviteljev še ni bil v veljavi. Kot prva nadzornica Uradnega lista je namreč prejela klic takratnega generalnega sekretarja LMŠ, ki je izrazil pričakovanje o ozboru kandidata na razpisu za direktorja Uradnega lista. KPK je v postopku ugotovila, da je bilo njegovo ravnanje neetično in da predstavlja kršitev integritete. Kot pomembno novost v zakonu o zaščiti prijaviteljev je izpostavila ureditev, po kateri je tudi Slovenski državni holding (SDH) postal organ za zunanjo prijavo. Od njene prijave nepravilnosti je bilo, po njeni oceni, veliko energije vložene v izobraževanje o tem, kaj pomeni prijava in kakšne so posledice razkritja. Povedala je tudi, da sama v času prijave pravzaprav ni razumela, da je žvižgačka. Združenje nadzornikov Slovenije pa je kasneje v sodelovanju s KPK pripravilo tudi protokol za ravnanje v takih primerih: Protokol za ravnanje članov nadzornih svetov ob izvajanju političnih in drugih pritiskov ter neetičnem vplivanju na neodvisno odločanje

Posnetek dogodka in razprave je na voljo na povezavi >>> POSNETEK

Protokol za ravnanje članov nadzornih svetov ob izvajanju političnih in drugih pritiskov ter neetične ...

Če smo kot člani nadzornih svetov predmet pritiska, vplivanja ali drugih zahtev s strani ...

Poglej dokument
01. 12. 2019 - Priporočila in kodeksi nasprotje interesov, priporočila ZNS, neodvisnost, nadzorni svet

Sorodne novice

Novi člani organov ZNS

Skupščina ZNS je potrdila nove člane organov ZNS.

29. 04. 2024 Delo organov
Odgovornosti in pristojnosti NS in podpora komisij NS na področju umetne inteligence

Odgovornosti in pristojnosti NS in podpora komisij NS na področju umet

Vloga NS pri nadzoru poslovanja družb na področju uporabe umetne inteligence (UI).

23. 04. 2024 Stroka, Priporočamo
European Corporate Governance Conference 2024 - pogled nazaj

na voljo sta povzetek in posnetek konference.

19. 04. 2024 Mednarodne novice
ecoDa - Sporazum o čezmejnem članstvu

... 50 % popust pri plačilu članarine ob včlanitvi v članstvo drugih združenj v tujini, ki so člani ecoDa.

19. 04. 2024 Mednarodne novice

Postanite član ZNS in si zagotovite številne prednosti:

• vse strokovne vire, ki so potrebni za vaše delo,
  • gradiva in posnetke izobraževanj,
  • hitro strokovno pomoč in dostop do zbirke pravnih nasvetov,
  • obveščanje o domačih in mednarodnih novostih, strokovnih stališčih ZNS, odprtih javnih pozivih za članstvo v nadzornih svetih ali komisijah,
  • udeležba na brezplačnih članskih dogodkih in znižana kotizacije za izobraževanja.

Člane spodbujamo k strokovnemu razvoju in spoštovanju profesionalne etike.

Več o članstvu

Slika 1