Predlog direktive EK o primerni skrbnosti podjetij glede trajnosti

23. 02. 2022
Aktualno, Mednarodne novice

Evropska komisija je sprejela predlog direktive o primerni skrbnosti podjetij glede trajnosti, katere cilj je spodbujati trajnostno in odgovorno ravnanje podjetij v vseh globalnih verigah vrednosti. Podjetja imajo ključno vlogo pri vzpostavljanju trajnostnega gospodarstva in družbe. Morala bodo odkriti in po potrebi preprečiti, odpraviti ali ublažiti škodljive vplive svojih dejavnosti na človekove pravice, npr. v zvezi z delom otrok in izkoriščanjem delavcev, ter na okolje, npr. na onesnaževanje in izgubo biotske raznovrstnosti.

Ta nova pravila bodo podjetjem zagotovila pravno varnost in enake konkurenčne pogoje. Potrošnikom in vlagateljem bodo zagotovila večjo preglednost. Nova pravila EU bodo pospešila zeleni prehod in varovala človekove pravice v Evropi in zunaj nje.

V predlogu direktive so pri komisiji za evropska podjetja v EU navedli, da bodo nova pravila morala upoštevati podjetja, ki sodijo v eno od dveh skupin:

 • v 1. skupino so v Bruslju razvrstili družbe z omejeno odgovornostjo s sedežem v EU, ki imajo več kot 500 zaposlenih ter več kot 150 milijonov evrov čistih prihodkov po vsem svetu;
 • v 2. skupino so v Bruslju razvrstili druge družbe z omejeno odgovornostjo, ki imajo 250 ali več zaposlenih ter čisti prihodek v višini nad 40 milijonov evrov na svetovni ravni, pri tem pa delujejo v panogah, za katere je bilo ugotovljeno visoko tveganje kršitev človekovih pravic ali škode za okolje. Pri komisiji so kot primer takih panog navedli kmetijstvo, tekstilno industrijo, pridobivanje mineralov. Za drugo skupino bodo nova pravila sicer uveljavljena dve leti pozneje kot za prvo skupino.

Pravila veljajo tudi za podjetja izven EU, ki pa so dejavna v EU in katerih zgornji prag prometa je usklajen s prvima dvema skupinama podjetji ter ustvarjen v EU.
Mala in srednje velika podjetja niso neposredno vključena v področje uporabe tega predloga.

Kaj bodo morala početi podjetja, za katera bodo veljala nova pravila?

Ta predlog se uporablja za lastne dejavnosti podjetja, njegovih hčerinskih družb in njegovih verig vrednosti (za neposredne in posredne vzpostavljene poslovne odnose). Da bi podjetja izpolnila dolžnost primerne skrbnosti podjetij, morajo:

 • v svoje politike bodo morala vključiti primerno skrbnost;
 • opredeliti bodo morala dejanske ali potencialne škodljive vplive na človekove pravice in okolje;
 • morala bodo preprečevati in blažiti morebitne negativne vplive, obenem pa odpraviti ali čim bolj zmanjšati dejanske vplive;
 • poskrbeti bodo morala, da bodo imela vzpostavljen pritožbeni postopek;
 • zavezana bodo spremljati učinkovitost politike in ukrepov primerne skrbnosti;
 • o aktivnostih glede primerne skrbnosti za trajnostno poslovanje bodo morala obveščati javnost.

Za zagotovitev, da primerna skrbnost postane del celotnega delovanja podjetij, je treba vključiti direktorje podjetij. Zato predlog uvaja tudi dolžnosti direktorjev, da vzpostavijo in nadzorujejo izvajanje primerne skrbnosti ter jo vključijo v poslovno strategijo. Poleg tega morajo direktorji pri izpolnjevanju svoje dolžnosti, da delujejo v najboljšem interesu podjetja, upoštevati človekove pravice, podnebne spremembe in okoljske posledice svojih odločitev. Če bodo prejemki direktorjev podjetij variabilni, jih bo to spodbudilo, da prispevajo k boju proti podnebnim spremembam ob upoštevanju poslovnega načrta.

Evropsko združenje ecoDa (European Confederation of Directors' Associations) pri tem opozarja, da je predlog EK nejasen in nenatančen, ko gre za naloge direktorjev. Posledično obstaja očitno tveganje pravnih sporov, ki vključujejo vse deležnike.


Več informacij


Nazaj

Sorodne novice

GRADIVO - Upravljanje nasprotij interesov za člane uprav in nadzornih svetov

GRADIVO - Upravljanje nasprotij interesov za člane uprav in nadzornih

V spletni knjižnici je članom na voljo gradivo iz seminarja.

Preberi več
22. 05. 2024 Dogodki, Knjižnica
Gradivo - Korporacijsko upravljanje občinskih podjetij

Gradivo - Korporacijsko upravljanje občinskih podjetij

je na članom na voljo v spletni knjižnici ZNS.

Preberi več
15. 05. 2024 Dogodki, Knjižnica

Postanite član ZNS in si zagotovite številne prednosti:

 • vse strokovne vire, ki so potrebni za vaše delo,
 • gradiva in posnetke izobraževanj,
 • hitro strokovno pomoč in dostop do zbirke pravnih nasvetov,
 • obveščanje o domačih in mednarodnih novostih, strokovnih stališčih ZNS, odprtih javnih pozivih za članstvo v nadzornih svetih ali komisijah,
 • udeležba na brezplačnih članskih dogodkih in znižana kotizacije za izobraževanja.

Člane spodbujamo k strokovnemu razvoju in spoštovanju profesionalne etike.

Več o članstvu

Slika 1
Slika 1
Slika 1
Slika 1

Združenje nadzornikov Slovenije v številkah 2023

729

članov

13

korporativnih članov

661

imetnikov Certifikata ZNS

3273

imetnikov Potrdila za nadzornike

48 izobraževanj

1093

udeležencev izobraževanj

Piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke.
Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.

Odpri/zapri